Reinier de Graaf kiest voor toekomstbestendige zorg in Voorburg

| Door IVVD

Reinier-de-graaf-voorburg-400x250Het Reinier de Graaf ziekenhuis wil de juiste zorg, op de juiste plaats, op het juiste moment bieden aan patiënten. Om dit op de locatie in Voorburg ook in de toekomst te blijven doen, wordt een nieuwe, toekomstbestendige polikliniek gebouwd waar ruimte is voor de bestaande poli’s, diagnostiek en het IVF-centrum. Het ziekenhuis kiest voor vervangende nieuwbouw van het verouderde Diaconessenhuis. De huidige dienstverlening blijft de komende drie jaar ongewijzigd. De opening van de nieuwe polikliniek is begin 2021 gepland.

Toekomstbestendige zorg voor de patiënt
Martin van Rijn, voorzitter van de raad van bestuur van de Reinier Haga Groep, juicht de ontwikkelingen in Voorburg toe: “In de zorg van de toekomst moet niet alles grootschalig worden georganiseerd. We willen immers een nauwe verbinding houden met patiënten, de huisartsen, de wijkverpleging, andere zorginstellingen en de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Rijswijk. Daarom investeren we in de locatie Voorburg. Zo handhaven we goede zorg dichtbij. Tegelijk kunnen we dankzij de topzorgvoorzieningen van de Reinier Haga Groep ook snel helpen als patiënten zorg nodig hebben die wij in Voorburg niet bieden.”

Carina Hilders, directeur van Reinier de Graaf: “Het plan biedt kansen om ons als ziekenhuis met deze nieuwe polikliniek te onderscheiden, door bewust onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen ten aanzien van de zorgvraag van de toekomst.”

Met dit plan behoudt Reinier de Graaf de zorglocatie Voorburg, een uitdrukkelijke wens van onder andere patiënten, medewerkers en huisartsen. Alle huidige specialismen van het Diaconessenhuis komen terug in de nieuwe polikliniek. Op deze manier wil Reinier de Graaf ook in de toekomst zoveel mogelijk zorg dichtbij huis bieden. Het hospice, het gezondheidscentrum Voorburg-West en de bijbehorende parkeerfaciliteiten blijven vanzelfsprekend gehandhaafd. De operatiekamers en de verpleegafdelingen worden over drie jaar verplaatst naar het Gasthuis in Delft. Een afvaardiging van huisartsen is geraadpleegd om van hen te horen hoe zij de toekomst van de zorglocatie Voorburg zien. Wij blijven hierover met de huisartsen in gesprek, evenals met omwonenden, de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Rijswijk, banken, verzekeraars en andere belanghebbenden.

Ontwikkeling van de locatie
Het huidige pand van het Diaconessenhuis wordt verkocht, inclusief de bijbehorende grond. De nieuwe polikliniek wordt volgens het voorgenomen besluit gebouwd op de fundamenten van de zusterflat, op het terrein van het ziekenhuis. Reinier de Graaf informeert omwonenden zodra er duidelijkheid is over de bestemming.