Renovatie en verduurzaming van Haarlemse klushuizen van start

| Door Klementine Vis

klushuizen-400x250Nog even en de bewoners van de 21 klushuizen in de Amsterdamsebuurt kunnen aan de slag met het afbouwen van hun woning en worden ook de zorgvuldig gekozen duurzame installaties geplaatst. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van Haarlem. De groene ambitie van de zelfbouwgroep past goed bij het streven van de Gemeente Haarlem om voorop te lopen in de transitie naar gasloos wonen. Zodra begin juli de eerste 5 casco’s worden opgeleverd gaat ook het klussen echt beginnen.

Pioniers in duurzaamheid
De toekomstige groep bewoners van de Alberdingk Thijm- en Van Zeggelenstraat in Haarlem-Oost heeft het er sinds vorig jaar april druk mee gehad. Het is voor de starters op de woningmarkt sindsdien een uitdagend proces geweest; het samen vormgeven van het ontwerp, het vinden van de juiste partners en het nemen van lastige besluiten. En daarna het zelf strippen van de tochtige oudbouw, waarbij er maar griezelig weinig overbleef. Nu de aannemer is gestart voelen de leden van zelfbouwvereniging CPO van A tot Z dan ook even iets van opluchting. Het realiseren van een karakteristieke straat met 21 droomhuizen is begonnen. Bij veel van de nieuwbakken klussers staat verduurzaming daarbij hoog op de wensenlijst. Naast het bouwen aan een eerste droomhuis is het namelijk ook een uitgelezen kans om rekening te houden met het klimaat. Zeker nu er met 21 woningen echt een verschil gemaakt kan worden. Maar juist deze ambitie bleek een harde noot om te kraken. Hierover vertelt bewoner Jason:

“Eigenlijk zijn we net iets te vroeg in de tijd. We wilden het liefst allemaal gasloos gaan, maar kwamen er gaandeweg achter dat het niet zo eenvoudig is als het klinkt. Het onderzoek naar de juiste en meest rendabele duurzame oplossing was op zich een ware uitdaging. Maar we hebben doorgezet en we zijn eruit!”.

Naast het installeren van een mechanisch ventilatie systeem, het toepassen van hoogwaardige isolatie en het gebruik van meerdere warmtewisselaars, heeft het collectief voor hun warmwaterinstallatie bij Feenstra de juiste oplossingen gevonden. Deze vooruitstrevende en flexibele partner zal in de woningen enkele nieuwe technieken gaan toepassen waardoor uiteindelijk zeer energiezuinig wordt verwarmd. Didier Falony van Feenstra licht toe:

“Denk bij de installaties aan een combinatie van warmtepompen, hybride zonneboilers, zonnepanelen en traditionele maar erg zuinige CV ketels. Het mooie van dit project is dat elke bewoner andere wensen heeft en we zo op overzichtelijke schaal en in vergelijkbare woningen verschillende combinaties van systemen kunnen plaatsen en monitoren. Met het oog op de komende energietransitie gaan we hier veel van leren”.