Rijkswaterstaatsgebouw wordt jeugdkliniek GGZ

| Door IVVD

circulairHet voormalig districtskantoor van Rijkswaterstaat in Terneuzen staat leeg en moet plaatsmaken voor de Nieuwe Sluis Terneuzen. In plaats van slopen wordt het pand ontmanteld en krijgen de materialen een nieuwe bestemming: de nieuw te (ver)bouwen kinder- en jeugdkliniek van Emergis in Kloetinge. Het is voor het eerst in Nederland dat materialen en grondstoffen van een gebouw maximaal worden hergebruikt en dat een ggz-instelling op deze schaal een bijdrage levert aan de circulaire economie.

In een circulaire economie bestaat afval niet meer. Producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen behouden hun waarde. Rijkswaterstaat investeert in de ontwikkeling en het gebruik van duurzame materialen, die zo veel mogelijk kunnen worden hergebruikt. De wens van Emergis om duurzaam te bouwen en in dit project zoveel mogelijk bestaande materialen toe te passen, past goed binnen deze visie.

In dit districtskantoor zijn veel hergebruikte materialen verwerkt en bij de oplevering was het een van de eerste duurzame kantoorgebouwen in Nederland. Bijzonder is dat architect Taco Tuinhof van Rothuizen Architecten de bruikbare onderdelen van het gebouw als uitgangspunt neemt voor zijn ontwerp van de kinder- en jeugdkliniek. Zo behouden de hergebruikte materialen hun waarde en wordt zelfs meerwaarde gecreëerd. In het ontwerp zijn onder andere de buitenkozijnen, binnendeuren, gevelbekleding, de houten vloerdelen en straatklinkers verwerkt.

Niet alle materialen zijn passend voor de kinder- en jeugdkliniek. Het Bredase bedrijf New Horizon Urban Mining ontmantelt het pand en zorgt er voor dat alle materialen en grondstoffen een traceerbare nieuwe bestemming krijgen. Gedurende de ontmanteling van het Rijkswaterstaatsgebouw tot aan de oplevering van de kinder- en jeugdkliniek wordt veel kennis opgedaan over de mogelijkheden van een circulaire economie. Emergis heeft samen met Impuls Zeeland diverse partijen bij elkaar gebracht om deze kennis en expertise te delen. Provincie Zeeland stimuleert initiatieven die bijdrage aan en ondersteunt dit project met een financiële bijdrage.