ROC Zadkine heeft allereerste Powernest

| Door IVVD

Een wereldprimeur voor het ROC Zadkine in Rotterdam. Op het dak van het onderwijsgebouw is vrijdag 8 maart de eerste Powernest zonne- en windenergie combinatie geplaatst. Deze unieke Nederlandse innovatie gaat niet alleen het gebouw van energie voorzien, maar neemt ook de techniekstudenten die hier les krijgen mee in de ontwikkelingen van de energietransitie.

De Powernest is een uitvinding van Alexander Suma van IBIS Power. Tien jaar geleden bedacht Suma de installatie die wind en zonne-energie samenbrengt toen hij zelf nog in de schoolbanken zat. De officiële ingebruikname van de Powernest was voor hem dan ook een bijzonder moment. “Tien jaar geleden had ik een droom en vandaag wordt die droom gerealiseerd. Een mooi voorbeeld aan alle studenten die hier les krijgen: volg altijd je dromen.”

De Powernest op het Zadkine is geplaatst dankzij een samenwerkingsverband van Green Business Club Rotterdam Alexander, Rabobank Rotterdam, IBIS Power, Zadkine en Techniek College Rotterdam. De symbolische ingebruikname van de turbine werd verricht door bestuurders bijgestaan door studenten die met de Powernest gaan werken. De turbine is door Rabobank beschikbaar gesteld.

Arno Bonte, wethouder Duurzaamheid & Energietransitie in Rotterdam is zeer enthousiast over de samenwerking die heeft geleid tot de realisatie van de Powernest op het Zadkine. “Willen we de energietransitie tot een succes maken, dan hebben we dit soort projecten nodig. Projecten van onderop met veel draagvlak die zorgen voor nieuwe innovatie en een vernieuwing van de economie.”

Slimme combinatie van wind- en zonne-energie
Bonte ziet in de Powernest een grote belofte voor de rest van de stad. “Deze turbine zorgt voor een slimme combinatie van wind- en zonne-energie. Dubbel ruimtegebruik en dubbele energieopbrengsten. Met de vele platte daken die Rotterdam rijk is verwacht ik dat de Powernest de komende jaren de stad gaat veroveren.”

Philippe Raets, bestuursvoorzitter van het Zadkine is zeer blij met de allereerste Powernest op ‘zijn’ schoolgebouw. “Heel mooi dat we samen met de Green Business Club Rotterdam deze stap naar voren hebben kunnen maken. De energietransitie is een heel belangrijk thema, zeker ook voor het techniekonderwijs. De Powernest gaat uiteraard bijdragen aan de energiehuishouding van dit gebouw, maar veel belangrijker nog is dat onze studenten ermee gaan werken. Dat ze erop gaan programmeren en dat ze hem gaan inregelen. Zo kunnen onze studenten – de technici van morgen – heel praktisch met de nieuwe technologie en met dit nieuwe thema aan de slag. Niet uit de boeken, maar echt in de praktijk. Dat geeft dit project een enorme meerwaarde.”

Ook Doekle Terpstra, Voorzitter Techniek Nederland, is enthousiast over het Rotterdamse voorbeeld. “Het is mooi dat partijen uit de markt hier verantwoordelijkheid voor nemen en dat ze dit samen met het onderwijs en andere partijen realiseren. Het technisch onderwijs gaat de komende decennia heel belangrijk worden; techniek zal nodig zijn om alle grote maatschappelijke transities van een antwoord te voorzien. Of het nu gaat over de energietransitie, mobiliteit of innovatie in de zorg, het kan niet meer zonder techniek.”

Samenwerking onderwijs en bedrijfsleven
De realisatie van de Powernest op het Zadkine in Rotterdam is volgens Terpstra ook een mooi voorbeeld van goede samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. “We hebben behoefte aan jonge mensen die toegerust zijn met green skills. Die weten wat de nieuwe duurzame technieken allemaal met zich mee gaan brengen en die dat ook in praktijk van alle dag kunnen brengen. Daarin ligt een geweldige uitdaging voor het onderwijs en het bedrijfsleven. Zij zullen elkaar hierin moeten versterken om zodoende kennis te bundelen en de samenwerking nog verder uit te werken. Geweldig dat de Powernest op het Zadkine een plaatsje krijgt. Een prachtig voorbeeld van die samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven en het levert ook nog eens een mooie bijdrage aan de verduurzaming van dit gebouw.”

Lees ook ons eerdere bericht uit ons magazine Vastgoedsturing – Zon en wind geven stad energie