Rochdale start bouw BENG woningen

| Door IVVD

rochdale-ondertekening-400x250Komende winter start Rochdale met de bouw van 43 eengezinswoningen in de sociale huur. De handtekeningen zijn gezet door Birgitte de Maar van Rochdale en Steven de Vlugt namens ontwikkelaar Van Wijnen. Ze komen naast de Vijfsterrenschool in de Waterlandpleinbuurt in Amsterdam Noord.

Het betreft zogenaamde BENG-woningen. De woningen zijn in het najaar van 2018 klaar. De afkorting BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw. Dit soort woningen zijn gebouwd van duurzame materialen en voorzien van energiezuinige installaties en hoogwaardige isolatie. Vanaf 2020 moeten alle nieuw gebouwde woningen voldoen aan de BENG-norm. Dit is een Europese maatregel. Deze bouwwijze zorgt ervoor dat er vrijwel geen energie nodig is uit groene bronnen. Dat zorgt voor minder CO2-uitstoot en is beter voor het milieu.

Drie woonlagen
De huizen zijn gelegen rondom een gemeenschappelijke binnentuin en omdat ze ook een privétuin hebben, kijk je uit over de binnentuin. Elke woning heeft drie woonlagen; begane grond, eerste verdieping en een zolder. Er zijn speelvoorzieningen voor jonge en oudere kinderen direct in de buurt.

Isolatie
Deze woningen hebben driedubbele beglazing en luchtdichte kozijnen. Verder is de hele schil van het gebouw zeer goed geïsoleerd. De isolatie zorgt voor een constante temperatuur, de energie die nog nodig is wordt opgewekt door zonnepanelen op het dak. Hiermee kunnen de toekomstige bewoners, als ze er bewust mee omgaan, flink wat energie besparen. De techniek is in Nederland al meerdere keren toegepast. Het zijn de eerste BENG-woningen die Rochdale bouwt.