Rondleiding nieuwe Woonzorglocatie Veldhuis in Apeldoorn

| Door IVVD

Voordat de Woonzorglocatie Veldhuis Apeldoorn op 2 maart 2020 officieel wordt geopend door staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Dhr. Paul Blokhuis kregen zorgorganisaties en woningcorporaties een rondleiding door dit nieuwe project van Zorgorganisatie Klein Geluk, specialist ouderenzorg in Apeldoorn en zorgvastgoedbelegger Syntrus Achmea Real Estate Finance. IVVD kreeg ook een uitnodiging van Fame Planontwikkeling, de ontwikkelaar van dit project.

Mijn voorstelling bij een rondleiding door een leeg gebouw is toch dat zoiets koud en kil aandoet, omdat de aankleding en inrichting nog ontbreekt. Zo niet in het Veldhuis in Apeldoorn. Het gebouw voelde meteen al warm en huiselijk aan. Dat kwam vooral door het gebruik van kleuren, motieven en beelden op muren en vloeren. Knap gedaan.

De toekomstige bewoners met een intensieve zorgvraag (ZZP 5 en hoger) zullen in clusters bij elkaar wonen, maar wel in een eigen volwaardig tweekamer appartement met eigen voordeur. In nabijgelegen zitjes of in een van de buurtkamers kan men elkaar ontmoeten en eventueel gezamenlijk koken en/of de maaltijd gebruiken. Elk appartement is slim ontworpen. De sfeer is huiselijk met een erkertje, maar alles is ook overzichtelijk en voorzien van functionele domotica. Voor mijn gevoel is aan alles gedacht. Ook de familie van de toekomstige bewoners zal er zich prettig voelen. Kan mij zelfs voorstellen dat ook de kleinkinderen het een prettige omgeving zullen vinden.

Er waren veel vertegenwoordigers van zorginstellingen en woningcorporaties op de rondleiding af gekomen. Deze waren verspreid over 2 dagen met 4 dagdelen met rondleidingen. Ik denk dat er totaal zo’n 150 tot 200 man er geweest zijn. En zij werden niet teleurgesteld. Het programma bevatte het verhaal van alle betrokken organisaties hoe dit project tot stand gekomen is. Daarna de rondleiding in kleine groepjes.

Een bijzonder aspect van deze woonzorglocatie is dat het een “passief gebouw” is. Wat een passief gebouw is werd uitgelegd middels onderstaande 90 seconden durende youtube video.

De belegger Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft hiermee een zeer energiezuinige woonzorglocatie in haar zorgvastgoedportefeuille opgenomen. Het gebouw is het eerste Nederlandse grootschalige passief gebouw in de ouderenzorg.