Rotterdam gaat leegstaande winkels transformeren tot woningen

| Door IVVD

Rotterdam gaat leegstaande winkels in Feijenoord, Oude Noorden, Crooswijk en Charlois veranderen naar woningen of andere voorzieningen, zoals een fysio of huisartsenpraktijk. Het gaat in totaal om negentig leegstaande winkelpanden.

Wethouder Barbara Kathmann schrijft dinsdag in een brief aan de gemeenteraad dat ze deze vier gebieden heeft aangewezen als proefgebieden. De transformatie van de gebieden gebeurt zoveel mogelijk gegroepeerd, waarbij dus zoveel mogelijk panden in een gebied tegelijk veranderen. Hierdoor kunnen winkelgebieden versneld een nieuwe functie krijgen. De proef duurt drie jaar en de maatregelen worden jaarlijks geëvalueerd.

Barbara Kathmann – wethouder Economie, Wijken en Kleine Kernen: ‘Transformatie heeft enorme impact op de leefbaarheid van wijken. Met eigenaren, ontwikkelaars en ondernemers houden we zo aantrekkelijke wijken om te wonen, werken en winkelen.’

Toekomstbestendig?
De gemeente heeft onderzoek gedaan welke winkelgebieden nog toekomstbestendig zijn en welke geen toekomst als winkelgebied hebben. De gemeente stelt zogenoemde transformatiemanagers aan. Zij gaan in de volgende wijken en straten proactief met vastgoedeigenaren in gesprek:

  • Oude Noorden: Tollenstraat, Noordsingel, Bergweg, Benthuizerstraat, Roderijselaan, Roderijstraat
  • Feijenoord: Strevelsweg, Riederlaan, Putsebocht
  • Charlois: Katendrechtse Lagendijk, Wolphearsbocht
  • Crooswijk: Crooswijkseweg

Stadsbreed vervolg
Als vastgoedeigenaren bereid zijn om mee te werken, helpt de gemeente hen bij het vergunningentraject. Ook kunnen zij een beroep doen op een hiervoor speciaal ingestelde expertpool van architecten, bouwkundigen of financieel adviseurs.

Volgens Kathmann moet de pilot inzicht geven in welke maatregelen uiteindelijk succesvol zijn. ‘Daarna gaan we onderzoeken of het wenselijk is om aan de succesvolle maatregelen stadsbreed een vervolg te geven.’