Rotterdam gaat met PostNL de strijd tegen eenzaamheid aan

| Door Odette Koldewey

De gemeente Rotterdam heeft een nieuw wapen in de strijd tegen eenzaamheid. Pakketbezorgers van PostNL houden voortaan in de wijk Hillegersberg-Schiebroek een oogje in het zeil en melden signalen van vereenzaming bij welzijnsorganisatie DOCK.

De aftrap van het pilotproject van de gemeente Rotterdam werd eind september gegeven door zorgwethouder Sven de Langen en vertegenwoordigers van DOCK, het ministerie van VWS en PostNL. Aanleiding voor de pilot is dat PostNL-bezorgers in de praktijk geregeld eenzaamheid tegenkomen. Deze bezorgers kunnen vanaf nu naar eigen behoefte hun zorgen, of signalen melden, maar zijn dit niet verplicht. De pilot loopt nog tot het eind van het jaar.

Privacy gewaarborgd
Na een melding gaan sociaal werkers van DOCK binnen 48 uur naar het adres om te kijken of iemand echt eenzaam is en of er een vervolgactie nodig is. Tijdens dit proces worden de juiste privacyregels gevolgd.

‘Een mooi en sociaal initiatief’, vindt zorgwethouder Sven de Langen. ‘Door samen de handen ineen te slaan kunnen we zorgelijke signalen snel oppakken en daarmee nog beter voorkomen dat mensen in een sociaal isolement raken. Hoe eerder eenzaamheid wordt (h)erkend, hoe meer we kunnen doen voor de ander.’

Volgens Merel Koppen, Health Solutions Manager bij PostNL, kunnen de pakketbezorgers een belangrijke rol spelen in de strijd tegen eenzaamheid. ‘We staan midden in de maatschappij. Daardoor komen we soms dicht bij eenzaamheid. Vooral de bezorgers die medische hulpmiddelen en zorgpakketten rondbrengen, komen dit tegen. Daar wilden we al langer iets mee. Zo ontstond het idee voor de pilot met het Signaalpunt tegen Eenzaamheid.’

Signaalpunt tegen Eenzaamheid
De gemeente Rotterdam zet zich sinds 2014 actief in om eenzaamheid te bestrijden, bijvoorbeeld met een meldpunt. Rotterdammers hebben inmiddels al 600 meldingen gedaan. Meldingen over mensen die mogelijk zorgwekkend eenzaam zijn, worden geplaatst in het Signaalpunt tegen Eenzaamheid Rotterdam (voorheen ‘Meld Isolement’). Dit Signaalpunt is voortgekomen uit een initiatief vanuit de gemeente Rotterdam en is ontwikkeld voor het programma Voor Mekaar waarbij de aanpak van eenzaamheid onder ouderen centraal stond.

Eén tegen eenzaamheid
In 2019 is het Signaalpunt tegen Eenzaamheid opgenomen in het programma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het signaleren en bespreekbaar maken van eenzaamheid zijn belangrijke doelen van het programma. Ook andere gemeenten zijn gestart met de invoering van het Signaalpunt tegen Eenzaamheid, zoals de gemeentes Nieuwegein en Westland.