Rotterdam wordt energieneutrale stadswijk rijker: Tuinbuurt Vrijlandt

| Door IVVD

De gemeente Rotterdam en woningcorporatie Havensteder hebben de ontwikkeling van de locatie Smeetsland-Noord aanbesteed. In de zoektocht naar een ontwikkelaar voor het gebied met 290 woningen heeft Ballast Nedam Development de ontwikkeling definitief gegund gekregen. De Gemeente en Havensteder hadden de aanbesteding ingericht met de taakstellende opgave er een onderscheidend en hoogwaardig woonmilieu te creëren dat leidt tot meer differentiatie in Lombardijen en Rotterdam Zuid. Ballast Nedam Development werd op basis van prijs en kwaliteit gekozen door de beoordelingscommissie met hun plan Tuinbuurt Vrijlandt. De buurt zal een belangrijke kwaliteitsimpuls zijn voor de regio, en bijdragen aan het behoud van gezinnen en middengroepen in dit deel van Rotterdam. Zodoende levert het plan ook een belangrijke bijdrage aan de ambities van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ).

Energieneutrale tuinstad
Rotterdam wordt met de ontwikkeling van Smeetsland-Noord een nieuwe energieneutrale stadswijk rijker: Tuinbuurt Vrijlandt. Een duurzame wijk waar mensen van uiteenlopende doelgroepen wonen en samen komen. In totaal worden er 290 huur- en koopwoningen met kwalitatief hoogstaande architectuur en uitstraling gerealiseerd.

Bas Kurvers (wethouder), Gemeente Rotterdam: Dit is een nieuwe parel in de verbetering van Rotterdam Zuid met huizen in verschillende prijsklassen voor alle Rotterdammers. Laagbouw zet de toon. Zo krijgt Smeetsland-Noord nieuw cachet en een nieuwe naam: Tuinbuurt Vrijlandt.

Het plan bestaat voornamelijk uit grondgebonden woningen, en heeft een rijke variatie aan woningtypologieën, zowel geschakelde als vrijstaande woningen. Ook zullen er 50 (senioren)appartementen worden gerealiseerd, die samen met 50 grondgebonden woningen bestemd zijn voor de portefeuille van Havensteder voor de sociale huur. Met deze grote differentiatie aan woningen wordt er tegemoet gekomen aan de Woonvisie Rotterdam 2030.

Alle woningen worden gesitueerd in een rustige oase met water en groen waar wandelen en fietsen de hoofdvervoersmethoden vormen. Het plan is ontworpen in samenwerking met Karres & Brands, KOW Architecten en Ballast Nedam Road Specialties.

Klaar voor de 21ste eeuw
De architectuur van het openbaar gebied en de bebouwing zijn gebaseerd op de kenmerken van een tuindorp, waar ontmoeting en sociale cohesie centraal staan. De wijk kenmerkt zich door een typische tuindorp-uitstraling, waar erkers en detaillering in het metselwerk een essentieel onderdeel zijn van het ontwerp. Door het toepassen van o.a. nestkasten, zonnepanelen, elektrische deelauto’s en een buurtkas, sluit deze wijk helemaal aan op de 21e eeuw.

Het bevorderen van gezondheid heeft een belangrijke plaats in zowel ontwerp als ontwikkeling. De groene stedenbouwkundige opzet met zijn rijke variatie aan hagen, bomen en de centraal gelegen waterpartij zorgen ervoor dat er een aangename en sociaal ingerichte wijk ontstaat.

De straten zijn ontworpen met oog op het langzaam verkeer. Parkeren van de auto gebeurt voornamelijk in parkeerhofjes tussen de bouwblokken, uit het zicht. Dit leidt ertoe dat er niet alleen een kindvriendelijke omgeving wordt gecreëerd, ook blijft het karakter van de originele tuindorp behouden. Tuinbuurt Vrijlandt krijgt minimaal 4 sterren van het DGBC Woonmerk waarmee aantoonbaar een duurzame wijk wordt gerealiseerd.

Onno Dwars (directeur), Ballast Nedam Development: Tuinbuurt Vrijlandt in Rotterdam is een binnenstedelijke ontwikkeling die ons op het lijf is geschreven. Met hoge ambities op het gebied van inclusiviteit, duurzaamheid en gezondheid.

Gemeente Rotterdam, Havensteder en Ballast Nedam Development zijn zeer verheugd om samen deze wijk van de toekomst te kunnen realiseren.