Rotterdamse woningcorporaties zullen dit jaar 950 van hun woningen slopen, hebben ze de gemeente beloofd. De sloop komt vrijwel geheel op conto van Woonstad Rotterdam, dat verdergaat met slopen in Spangen en Kralingen. Ook wil de corporatie beginnen in de Wielewaal.
Na het (ongeldige) Woonreferendum van vorig jaar is definitief de weg vrij voor de ambitieuze sloop- nieuwbouwplannen van de gemeente. Een grote taak is weggelegd voor de woningcorporaties, die ongeveer de helft van alle Rotterdamse woningen in bezit hebben.
De corporaties zullen dit jaar 950 van hun eigen woningen slopen, zo staat in de gepresenteerde ‘prestatieafspraken’. Daarnaast worden er 475 nieuwe woningen gebouwd en 3.600 woningen gerenoveerd. De investeringen van de corporaties bedragen 263 miljoen euro.
Woonstad
Veruit het meest wordt gesloopt door corporatie Woonstad Rotterdam, zo blijkt. Woonstad haalt dit jaar 687 oude woningen neer, meldt een voorlichter. “Het gaat om projecten waar we al mee zijn begonnen: herstucturering van de Staringbuurt in Spangen en het project de Weg naar Kralingen. Ook zijn we van plan om dit jaar te beginnen in de Wielewaal.”
Bij de overige corporaties wordt een stuk minder gesloopt. Op het slooplijstje van Woonbron staan twee woonblokken (66 woningen) in de Hoogvlietse wijk Oudeland. De 66 woningen, die al een tijdje leegstaan, worden overgedragen aan de gemeente. Verder besluit Woonbron dit jaar waarschijnlijk tot de sloop van 102 woningen in de Sagenbuurt in IJsselmonde.
Corporatie Havensteder sloopt dit jaar slechts tien woningen: een historisch blok aan de Boezemstraat in Crooswijk dat al is dichtgetimmerd. Vestia laat weten geen enkel sloopproject te hebben. Deze corporatie heeft het financieel nog altijd moeilijk als gevolg van het ‘Vestia-schandaal’.
Naast dit sloopprogramma heeft de gemeente ook het voornemen om verouderde particuliere woningen in Rotterdam-Zuid te kopen en te vervangen.
De komende drie jaar moeten 850 particuliere woningen worden opgeknapt of herbouwd. Voor deze operatie is 85 miljoen euro beschikbaar. Dit geld is grotendeels afkomstig van de corporaties. Als zij investeren in Zuid, krijgen zij een extraatje van het rijk.