Samenspel sleutel voor succes tijdens renovatie woonzorgcentrum

| Door Odette Koldewey

Renovatie Vastgoedplanning

Woonzorgcentrum d’Oude Raai in Amsterdam is getransformeerd tot een verpleeghuis. Goed samenspel tussen opdrachtgever Cordaan en uitvoerder Dura Vermeer was hier de sleutel tot succes.
D’Oude Raai was een typisch Amsterdams verzorgingshuis. Vanaf de opening in de jaren ’80 was het een plek waar Amsterdammers hun laatste jaren doorbrachten en waar ouderen uit de buurt een kop koffie dronken.

D’Oude Raai is weer helemaal klaar voor de toekomst © Dura Vermeer/Jorrit Lousberg

Door wijzigingen in de regelgeving in de zorg moest het verzorgingshuis transformeren tot een verpleeghuis. Een plek voor mensen die intensieve zorg nodig hebben. En dat vroeg een forse aanpassing van het karakteristieke Amsterdamse gebouw.

Onderhoudswerkzaamheden
Er moest het nodige gebeuren om het pand aan de Ferdinand Bolstraat geschikt te maken voor de nieuwe rol van verpleeghuis. ‘Onderhoudswerkzaamheden hadden we al enige jaren voor ons uit geschoven’, stelt projectmanager Nancy Wilmink van Cordaan.

Het gebouw moest volledig gerenoveerd worden naar de laatste standaarden. Dura Vermeer was verantwoordelijk voor de renovatie.
‘Zij hebben deze megaklus geheel voor hun rekening genomen, van de sloopwerkzaamheden en het toepassen van duurzaamheidsmaatregelen tot het schilderwerk en het testen van de brandmeldinstallaties.’

Dura vult aan
Met Dura Vermeer vond Cordaan een partner die kon meedenken over de beste oplossingen. Wilmink: ‘Wij hebben de expertise als het aankomt op het leveren van goede zorg en welke woonomgeving daarbij past, maar we hebben geen verstand van het renoveren van woningen. Dura vult ons hierin aan.’
Met de renovatie is d’Oude Raai geschikt gemaakt voor zwaardere zorg aan ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Ook heeft Dura Vermeer de toegankelijkheid van het gebouw verbeterd en hebben ze de appartementen geschikt gemaakt voor het leveren van intensieve zorg en ondersteuning.’

Wijkfunctie verbeterd
De renovatie is tevens aangegrepen om de wijkfunctie op de begane grond van het gebouw beter aan te laten sluiten op de behoefte. Zo zijn er meerdere ruimtes gerealiseerd voor uiteenlopende activiteiten.

Het restaurant bij het verpleeghuis gaat zich na de opening van het gerenoveerde pand meer richten op koffie en lunch, maar er zullen ook nog steeds warme maaltijden worden geserveerd.
Niet alleen het pand van Cordaan is aangepakt, ook de tuin heeft een opknapbeurt gekregen. Er is meer ruimte gecreëerd om van het groen te genieten. De tuin sluit daarnaast beter aan op het terrein erachter waar de kinderboerderij ligt.

Met de renovatie die eind 2020 is afgerond is d’Oude Raai weer helemaal klaar voor de toekomst. De bewoners, die tijdelijk waren verhuisd naar andere locaties van Cordaan, kunnen vanwege de lockdown echter nog niet terugkeren op hun oude locatie.

Cordaan hoopt de bewoners half februari, als de lockdown is opgeheven, weer op hun oude vertrouwde plek te kunnen ontvangen.