Schots hotel draait op batterij

| Door IVVD

Premier Inn heeft in zijn Gyle in het Edinburgh Park Hotel in de Schotse hoofdstad een 100kW-lithium-ionbatterij geïnstalleerd en beweert dat dit het eerste door batterijen aangedreven hotel in het Verenigd Koninkrijk is.

De batterij zelf is geleverd en geïnstalleerd door de projectpartner van Premier Inn in energiereus E.On, die ook zorgt voor de werking van de batterij via het externe energiebeheercentrum van het bedrijf in Glasgow.

Hoewel precieze technische details van de batterij niet zijn onthuld, duurt het twee uur voordat de 3m3-batterij volledig is opgeladen en afhankelijk van de behoeften van het nationale netwerk tussen twee en drie uur per dag door de site wordt gebruikt.

Details met betrekking tot projectfinanciering zijn ook niet bekendgemaakt. Naast hulp aan het hotel om zijn piekvraag naar energie te verleggen, moet E.On ook de batterij gebruiken om netwerkdiensten aan te bieden, zodat het hotel kan profiteren van extra inkomstenstromen.

Premier Inn zei dat het hotel in Edinburgh was uitgekozen als de locatie van het proces, deels vanwege de hoge penetratie van variabele windenergie in Schotland.

Mocht het project als een succes worden beschouwd, dan heeft Premier Inn aangegeven dat het zou overwegen om de proef uit te breiden naar andere hotels. 169 van de hotelvestigingen profiteren momenteel van on-site zonne-installaties.

Richard Oakley, directeur klantrekeningen bij E.On, zei dat het toevoegen van de “flexibiliteit van batterijopslag” aan de site het moederbedrijf Whitbread zou kunnen helpen bij het upgraden naar een “volpensionoptie” van voordelen op het gebied van energiebeheer.

“Premier Inn laat zien hoe hotelketens en grootverbruikers nog meer geld kunnen besparen, hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen en de ontwikkeling kunnen ondersteunen van een koolstofarm, slimmer energienetwerk in het VK,” zei hij.

Bron: Solar Power Portal