Shanghai zet in op stadslandbouw

| Door IVVD

3Shanghai is de thuisbasis van bijna 24 miljoen mensen. Maar in de afgelopen twee decennia heeft China meer dan 123.000 vierkante kilometer landbouwgrond verloren aan verstedelijking. Dat is een oppervlakte bijna gelijk aan de hele staat Iowa.

Als één van de meest dynamische megasteden in Azië, moedigt Shanghai actief innovatieve oplossingen aan om voedsel te produceren voor de groeiende regio.

In tegenstelling tot de westerse voorbeelden van grootschalige boerderijen die typisch zijn gelegen op grote afstand van steden, kiest Shanghai voor stadslandbouw. Sunqiao Urban Agricultural District voorziet daarin.

Gelegen tussen de belangrijkste internationale luchthaven van Shanghai en het centrum van de stad, gaan de boerderijen van Sunqiao ook verticaal de hoogte in. Het resultaat is een interactief, speels, en sociaal-boeiende ervaring die stadslandbouw als een dynamisch levend laboratorium voor innovatie en onderwijs presenteert.

Shanghai is de ideale context voor verticale landbouw. Zoals in vele wereldwijde steden zijn de grondprijzen hoog, waardoor het verticaal opbouwen van de landbouw de economisch verstandige keuze is. Gezien het feit dat 56% van de groenten die in de Shanghainese dieet bestaat uit bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, chinese kool en waterkers is verticale landbouw goed mogelijk. Bladgroenten gedijen in de meest eenvoudige opstellingen en hebben niet veel extra aandacht nodig hebben. Ze zijn geschikt hydrocultuur, groeien snel en wegen weinig.