Signify wil UV-licht inzetten als ‘super-ontsmetter’

| Door Odette Koldewey

Het Eindhovense lichtbedrijf Signify wil met ultraviolet lichthet coronavirus indammen. Speciaal licht kan worden ingezet als een ‘super-ontsmetter’ om een virusvrije omgeving te creëren. Een onderzoek dat het voormalige lichtbedrijf van Philips samen met de Universiteit van Boston heeft uitgevoerd, toont aan dat besmet materiaal na 25 seconden virusvrij is.

Signify kondigde onlangs aan de productie van de zogeheten UV-C-lampen te verveelvoudigen. De technologie van UV-licht is niet nieuw. Zo zijn er al diverse ziekenhuizen in Nederland waar gebruik wordt gemaakt van UV-C om instrumenten te ontsmetten. Zo worden in het Zaans Medisch Centrum mondmaskers virusvrij gemaakt. In buitenlandse ziekenhuizen worden robots met lampen ingezet in ziekenhuizen en op diverse plekken in de Verenigde Staten worden de stralingsrobots gebruikt in klaslokalen. Een Singaporees winkelcentrum wordt sinds eind vorige maand ook ontsmet met UV-C.

Schadelijk voor de mens
De straling van UV-licht beschadigt virussen, bacteriën en schimmels, waardoor ze stoppen met delen. Zo kunnen lucht, water en gladde oppervlakken worden vrijgemaakt van micro-organismen. Het onderzoek van wetenschappers van een Amerikaans onderzoekscentrum voor infectieziekte verbonden aan de Universiteit van Boston toont volgens Signify aan dat al na zes seconden beschijnen met UV-C een oppervlakte of instrument zo goed als virusvrij is: 99 procent. De straling is wel schadelijk voor de huid-en ogen van mensen. Contact met het UV-licht moet dan ook vermeden worden.

Voor gebouwen met een warmteterugwinning of gedeeltelijke recirculatie van lucht is verspreiding van virussen via de luchtbehandelingsinstallatie een belangrijk aandachtspunt. Dit risico is te minimaliseren met UV-C-licht. Zo zou een luchtbehandelingskast in directe of indirecte zin van een UVC-installatie kunnen worden voorzien om besmettingsrisico’s te minimaliseren.

Plaatsing lichtbron van belang
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeerde begin deze maand nog dat er nog altijd geen waterdichte methode is voor de ontsmetting van UV-C. Uit geraadpleegde studiesblijkt dat de effectiviteit sterk afhangt sterk afhangt van de methode, het te desinfecteren materiaal en de omgevingsfactoren. Ook de plaatsing van de lichtbron is van groot belang. In het nieuwe onderzoek claimt Signify dat objecten waarop het coronavirus zit na bestraling met de juiste hoeveelheid na 25 seconden voor 99,99 procent virusvrij is. De onderzoeksresultaten zijn nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Dat betekent dar andere wetenschappers dan de onderzoekers zelf nog geen oordeel hebben geveld over de kwaliteit van het onderzoek.
Volgens Signify-topman Eric Rondolat tonen de resultaten aan dat het UV-licht werkt als voorzorgsmaatregel tegen het nieuwe coronavirus. Om de strijd tegen het nieuwe coronavirus te steunen wil het bedrijf de technologie ook beschikbaar stellen aan andere verlichtingsbedrijven.

Signify zegt de technologie ook beschikbaar te stellen aan andere verlichtingsbedrijven.