SintLucas College neemt intrekt in voormalige Philips Natlab

| Door IVVD

SintLucasCollegeIn het voormalige Philips Natlab op Strijp S in Eindhoven is lang fundamenteel natuurkundig onderzoek verricht en zijn onder meer de compact disc en dvd ontwikkeld. Naar ontwerp van cepezed heeft de transformatie tot het SintLucas College voor creatief-technische en ondernemingsgerichte (v)mbo-opleidingen plaatsgevonden.

Hotspot om te leren, te ontmoeten en te inspireren
Het nieuwe onderkomen is meer dan alleen een nieuw schoolgebouw; het is een hotspot om te leren, te ontmoeten en te inspireren. Met zijn prominente positie in het creatieve stadsdeel Strijp-S en alle mogelijkheden en faciliteiten die het gebouw biedt, stimuleert het vernieuwde instituut de wisselwerking tussen leren en praktijk. “Studenten, leerlingen en medewerkers werken samen met het bedrijfsleven, andere scholen en maatschappelijke organisaties aan hun eigen toekomst. In een community waarin ieders talent en ambitie telt, willen we tegelijkertijd duurzaam bijdragen aan een groter geheel,” aldus het SintLucas College.

SintLucasCollege2Oorspronkelijke bebouwing
Zowel ruimtelijk als functioneel bestaat een grote diversiteit aan vertrekken, van theorielokalen tot praktijk- en instructieruimten, van overlegruimten tot spreekkamers voor de docenten en van individuele studiecellen tot een groot en gemeenschappelijk gebouwhart. De basisstructuur is gebaseerd op die van de oorspronkelijke bebouwing, die een elementaire opzet kent van twee langgerekte, tweelaagse bouwstroken met aan de noordwestzijde van iedere strook een reeks paviljoens.

Aan de zuidkant zijn de stroken verbonden door een bouwblok waarin de culturele organisatie Plaza Futura gevestigd is, waarmee de school straks een intensieve wisselwerking aangaat. De nieuw te bouwen middenzone met onder meer het gebouwhart is helemaal gericht op kruisbestuiving; met anderen binnen de school, maar ook met de buitenwereld.

Multifunctionele gebouwhart
Zo is een commerciële straat opgenomen met bijvoorbeeld een bijzonder geoutilleerde printshop, waar zowel studenten als externen gebruik van kunnen maken en zijn de creatieve studio’s voor bijvoorbeeld fotografie en AV-montage buiten lestijden ook te huur voor externen. De ontsluiting van zowel de bestaande bouw als de hoge nieuwbouw daartussen, aan de kop tegenover Plaza Futura, is georganiseerd vanuit het multifunctionele gebouwhart, dat onder meer dient als restaurant, expositieruimte, samenkomst- en opvoeringszaal.

Onder het motto ‘zien werken, doet werken’, maar ook voor de oriëntatie en een prikkelende, gedifferentieerde ruimtelijke beleving en veel daglichttoetreding is veel transparantie het complex in gebracht. De nieuwe en bestaande bouw zijn helder te onderscheiden en hebben zichtbaar ieder hun eigen karakteristiek en waarde, terwijl zij bijeen ook op onnadrukkelijke en natuurlijke wijze één geheel vormen.

Project SintLucas College.pdf