Slimmer Kopen The Next Step

| Door Odette Koldewey

Woningcorporatie Trudo helpt al jaren sociale huurders aan een koophuis en sinds kort ook huurders met een middeninkomen.

De Eindhovense woningcorporatie Trudo staat volgens directeur-bestuurder Theo van Kroonenburg voor Supporting People. “Wij ondersteunen mensen die vooruit willen in het leven.” Daarom biedt de corporatie mensen met een krappe beurs al zo’n twintig jaar de kans om met flinke kortingen een woning te kopen. “Via Slimmer Kopen kunnen wij koopwoningen aanbieden met een korting die kan oplopen tot ruim 30 procent. Zo helpen we al meer dan 20 jaar duizenden mensen, waarvan 79 procent met een lager, sociaal inkomen, aan een betaalbare koopwoning én aan vermogensopbouw.”
Korting

Als de kopers het huis willen verkopen, betalen ze het kortingspercentage aan Trudo terug. De formule heeft ook voor Trudo grote voordelen “Allereerst kunnen wij door de verkoop meer geld investeren in het bouwen van meer (sociale) woningen”, vertelt Van Kroonenburg. “Op de tweede plaats bevordert Slimmer Kopen maatschappelijke emancipatie, zelfstandigheid en leefbaarheid in buurten en wijken. Ten slotte blijven de woningen behoren tot de voornamelijk sociale woningvoorraad van Trudo.” Deelnemers zijn bij verkoop namelijk verplicht de woning eerst aan Trudo aan te bieden. “Na het verdelen van de waardevermeerdering kunnen we de woning terugkopen en opnieuw met korting verkopen of verhuren.”

Next Step
Uit onderzoek blijkt dat ruim 20 procent van de corporatiewoningen in Eindhoven door huishoudens met een midden of hoog inkomen wordt bewoond. “Er is een schreeuwend tekort aan betaalbare woningen voor de middeninkomens. Daarom hebben we vorig jaar nieuwbouwwoningen met kortingen tot maximaal 130.000 euro verkocht aan huurders van Trudo”, vertelt Van Kroonenburg. Dit project heet Slimmer Kopen The Next Step.

Theo van Kroonenburg – Directeur bestuurder Sint Trudo

In eerste instantie gaat het om vijftien duurzame woningen in de Veestraat. “De huurwoningen die hierdoor vrijkwamen, hebben we weer beschikbaar gesteld voor sociale verhuur of sociale verkoop. Zo bevorderen we doorstroming, helpen we bewoners met een middeninkomen aan een betaalbare woning en vermogensopbouw en houden we de stad inclusief.”

Investeringsfonds
Trudo wil graag meer woningen bouwen en probeert daar middelen voor vrij te maken. Dat wordt mede bemoeilijkt doordat de verkochte woningen boekhoudkundig op de balans moeten blijven staan vanuit de gedachte dat de corporatie de woningen moet terugkopen. Terwijl Slimmer Wonen, anders dan bijvoorbeeld KoopGarant, een vergelijkbaar verkoopondervoorwaarden-product, geen terugkoopplicht heeft maar een terugkooprecht.

Om meer woningen beschikbaar te krijgen voor de sociale en middeninkomens in de stad onderzoekt Trudo de mogelijkheid van een Slimmer Kopen Investeringsfonds. “Bij Slimmer Kopen ontvangen kopers een korting op de marktwaarde van de woningen van gemiddeld 25 procent. We financieren deze korting zelf.” Omdat de korting aan de kopers off balance staat, kan dat bedrag, inmiddels opgelopen tot wel 175 miljoen euro, niet worden ingezet voor de borging van de financiering van nieuwe woningen. Het aantrekken van ongeborgde (commerciële) financiering kan hiervoor een oplossing zijn.

Van Kroonenburg: “Wanneer deelnemers aan een fonds deze korting tegen een maatschappelijk rendement willen financieren, krijgen wij meer ruimte om extra woningen te bouwen. Woningen die de stad Eindhoven en haar bewoners, met een sociaal of middeninkomen, nu meer dan hard nodig hebben.”