Sluiting niet-duurzame kantoren staat voor de deur

| Door Odette Koldewey

De label C-eis voor kantoren is de eerste die geldt in de vastgoedsector. Welke kantoren voldoen en waar schiet het tekort?

Op 1 januari 2023 moeten kantoren in Nederland energielabel C of hoger hebben. Met nog minder dan een jaar te gaan, voldoet 43% van de 60 miljoen vierkante meter kantoorruimte hier nog niet aan.
“Het simpelweg aanvragen van een label is voor een derde van de achterblijvers al voldoende,” vertelt Jeroen Bloemers, Chief Growth Officer bij Colliers. “Kantoren gebouwd na 1989 komen bijna altijd door de C-kwalificatie, omdat ze zuinig genoeg zijn. Voor twee derde is dus wel verduurzaming nodig om een labelsprong te maken. Dit komt neer op zo’n 16 miljoen vierkante meter.”

Grote steden kartrekkers
De grote steden zijn koplopers in de verduurzamingsslag. Utrecht voert de ranglijst van duurzaamste kantoorsteden aan. Hier voldoet inmiddels 82% van het kantooroppervlak aan de eis. Op plek twee staan Nieuwegein en Haarlemmermeer waar ruim driekwart van het oppervlak groen genoeg is. Grote achterblijvers zijn kleine en middelgrote plaatsen zoals Sittard-Geleen en Rijswijk. In deze slechtst presterende gemeenten zijn vaak weinig moderne kantoren bijgebouwd in de laatste decennia.
De label C-eis is de eerste die geldt in de vastgoedsector. Strikte handhaving geeft een signaal af aan eigenaren van andere typen vastgoed zoals winkels die nog aan de beurt komen. Dat is belangrijk met de nieuwe, ambitieuzere klimaatdoelen voor 2030 en daarna.

Download het rapport van Colliers “Verduurzaming van kantoren in Nederland”