Sneller bouwen met het Expertteam Woningbouw

| Door IVVD

In de gemeente Alphen aan den Rijn zijn honderden extra, vooral eengezinswoningen nodig. Bouwlocaties zijn niet altijd eenvoudig om te vormen tot woonbestemming. Dit leidt tot vertraging. Het Expertteam Woningbouw van RVO.nl ondersteunt bij het versnellen van de woningproductie.

Er zijn verschillende redenen waarom het lastig is om een locatie om te vormen tot woonbestemming. Bijvoorbeeld omdat het bestemmingsplan niet zomaar mag worden gewijzigd. Bedrijven in de omgeving kunnen overlast geven en mogelijk zouden moeten verhuizen of omdat er veel belangen zijn in een gebied. “Dat soort zaken vertraagt de woningproductie enorm”, zegt Marnix Groenland, adviseur Wonen bij de gemeente Alphen aan de Rijn.

Werk aan de relatie
Volgens Groenland is het belangrijk dat betrokken partijen eerst een betere relatie met elkaar opbouwen. Als je elkaar vertrouwt en begrip krijgt voor elkaars standpunten, kun je problemen oplossen en processen versnellen. Daarom organiseerde Alphen aan den Rijn begin november 2018 een woonconferentie. Hierbij waren alle betrokken partijen aanwezig: de provincie, projectontwikkelaars, makelaars, ambtenaren en geïnteresseerde inwoners van de gemeente.

Onafhankelijk
De conferentie had als doel om de ervaringen met en oplossingen voor het woningtekort te horen van andere partijen. Het Expertteam Woningbouw van RVO.nl trad op als gespreksleider. Groenland: “Alle aanwezige partijen waren belanghebbenden. Als wij dan gespreksleider zijn, heb je een situatie dat de slager zijn eigen vlees keurt. Dat kan niet. Bij het Expertteam vonden we een gesprekleider die echt onafhankelijk was.”

Zet een bouwberaad op
De woonconferentie was de start van de samenwerking met het Expertteam. Het team adviseerde Alphen aan den Rijn alvast een bouwberaad op te zetten met alle bouwpartijen om te praten over geschikte bouwlocaties. Groenland ervaart ondanks de nog jonge samenwerking al veel steun van het Expertteam: “De experts communiceren, luisteren en denken goed mee. Ze zijn niet te directief, maar bieden suggesties. Daarnaast staan ze stil bij de vraag: wat is nu echt nodig? We leggen als gemeente duidelijk uit waarom een bepaald bouwproject volgens ons voorrang heeft.”

Kruip uit je schulp
Het versnellen van (bouw)processen vraagt volgens Arieke Keus-van den Berg (RVO.nl) ook vaak om een nieuwe cultuur. Het Expertteam adviseert gemeenten daarom vaak om aan de hand van een soort ‘QuickScan’ bouwprojecten vooraf te onderzoeken. “Heeft het project meerwaarde? Ga er dan voor en neem als gemeente dan ook echt een faciliterende rol. Dat vraagt lef van zowel ambtenaren als bestuurders”, aldus Keus-van den Berg. Ervoor gaan is bijvoorbeeld ook vaker bij betrokkenen langsgaan. Dan kom je sneller tot de kern van het probleem. En dan kun je een probleem ook met elkaar oplossen.”

Meer weten?
Expertteam Woningbouw