Sociaal huurappartement met circulaire warmtevoorziening

| Door Odette Koldewey

Woningcorporatie Arcade heeft een zogenaamde HeatCycle in een Haagse benedenwoning geïnstalleerd. Hiermee wordt circulaire warmte uit afvalwater gewonnen. De verwachte besparing op gas is 40 procent.

Arcade levert eerste sociale huurappartement met circulaire warmtevoorziening op. Ronald Rouwendaal, portefeuillemanager bij Arcade (l) reikt de symbolische sleutel uit aan Liesbeth van Tongeren, wethouder Duurzaamheid, Milieu, Energietransitie bij de gemeente Den Haag. Foto ©Fotostudio Vlekke

‘Heel goed om te zien dat warmte die anders verloren gaat gedeeltelijk opnieuw wordt gebruikt’, zei wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid, Milieu & Energietransitie) bij de oplevering van een sociaal huurappartement met een warmteterugwin-unit in de stad Den Haag. ‘Naast de wens om huishoudens steeds duurzamer in te richten is het nu door de oorlog in Oekraïne nog noodzakelijker geworden om zo min mogelijk energie te verspillen. Hier blijkt dat we ook op kleine schaal een verschil kunnen maken.’

De benedenwoning van woningcorporatie Arcade wordt nu voor 40 procent met circulaire warmte uit afvalwater verwarmd. ‘In de kruipruimte van het appartement aan de Monstersestraat in Den Haag is een zogenaamde HeatCycle geplaatst’, vertelt Ronald Rouwendaal, portefeuillemanager bij Arcade.

Pilotproject
‘Dit is een innovatieve technologie waarbij warmte uit afvalwater wordt onttrokken. In het dagelijks huishouden worden liters warm water door de afvoer gespoeld, zoals met douchen, het gebruik van de wasmachine en afwasmachine. Met de HeatCycle wordt 40 procent van deze warmte opnieuw gebruikt voor de productie van nieuw warm tapwater en verwarming van de woning.’
Het is een pilotproject van de Provincie Zuid-Holland en het bedrijf De Warmte, dat de HeatCycle heeft ontwikkeld. De HeatCycle bestaat uit 3 onderdelen die gekoppeld worden door (geïsoleerde) waterleidingen: de warmteterugwin-unit, de warmtepomp en de boiler. De warmtepomp is ongeveer 40x50x60 centimeter. Afvalwater heeft een gemiddelde temperatuur van 27°C dus daar kan veel warmte aan worden onttrokken. Dat gebeurt door het afvalwater af te koelen naar 2°C.

Opschaling
Op dit moment heeft Arcade een tweede pilotwoning in voorbereiding. De woningen worden permanent gemonitord met medewerking van de bewoners. Zij betalen geen extra kosten. Wel stijgt de elektriciteitsrekening met 10 procent. Daar staat tegenover dat er 40 procent minder gas wordt verbruikt. Aan het eind van dit jaar volgt een evaluatie. Als het project geslaagd is, kijkt Arcade of de HeatCycle ook in andere woningen kan worden toegepast. Vooralsnog lijkt deze oplossing geschikt voor opschaling, al nemen de warmteterugwin-unit, de warmtepomp en de boiler flink wat ruimte in. De warmteterugwin-unit wordt in de kelder of de kruipruimte geplaatst – die ondergrondse ruimte moet er dan wel zijn.

In de woning moeten daarnaast twee extra leidingen naar de cv-ketel worden aangelegd en een aansluiting op het riool.
Arcade ziet duurzaamheid als onderdeel van haar dagelijkse werkzaamheden, maar verliest daarbij haar kerntaak – het verhuren en ontwikkelen van betaalbare huurwoningen voor mensen met een laag inkomen – niet uit het oog. De corporatie volgt de diverse ontwikkelingen voor energiebesparing en duurzaamheid en zoekt aansluiting bij structurele oplossingen.

Woningcorporatie Arcade is de grootste verhuurder in Westland. Met bezit in de kernen Ter Heijde, Monster, ’s-Gravenzande, Heenweg, Poeldijk, Naaldwijk, De Lier en Honselersdijk en de gemeente Den Haag is Arcade de grootste verhuurder in Westland. In totaal bezit de woningcorporatie circa 10.300 verhuureenheden en een ontwikkelportefeuille van 1.250 woningen. De woningen zijn geschikt voor gezinnen, jongeren, ouderen en gehandicapten.