Sociale huurwoningen met energielabel A+++ opgeleverd

| Door Klementine Vis

veemarkt-400x225De bouw van het nieuwe Mitros-complex op het Veemarktterrein in Utrecht Noord-Oost is afgerond. Het wooncomplex telt 34 twee- en driekamerappartementen, komt deels in zelfbeheer bij de huurders en is volledig energieneutraal. Huurders hebben de afgelopen weken de sleutel van hun appartement ontvangen en zijn inmiddels naar hun nieuwe woning verhuisd. Alle woningen hebben een huurprijs onder de eerste aftoppingsgrens. Het is het eerste appartementengebouw in Nederland dat wordt opgeleverd met het keurmerk ‘Nul op de Meter’ (NOM).

Bastiaan Staffhorst, manager Strategie & Advies bij Mitros en een van de initiatiefnemers van het project, is trots op het eindresultaat: “We zijn dit project ooit begonnen onder de werktitel ‘Triple 100’: 100% duurzaam, 100% sociaal en 100% in zelfbeheer. Ik ben blij dat we vanuit deze gedachte de gemeente enthousiast hebben gemaakt en tientallen sociale huurwoningen hebben kunnen bouwen op deze prachtige locatie in de stad. We hebben hier echt iets bijzonders neergezet waar de hele regio hopelijk inspiratie uit kan putten. Daarom is het mooi dat ook de provincie zich steeds betrokken heeft getoond.”

Bewoner Helen is blij met haar nieuwe appartement en kijkt ernaar uit om het zelfbeheer samen met de andere bewoners vorm te geven: “Je kunt alles aan elkaar vragen en het voelt direct als een soort mini-dorp op de Veemarkt.”

Energieneutraal wonen
Mitros en Hegeman Bouwgroep zijn eind vorig jaar gestart met de bouw van het wooncomplex. Het is drie hoog, bestaat voor een groot deel uit prefab-elementen en is het eerste appartementengebouw (nieuwbouw) in Nederland dat wordt opgeleverd met het keurmerk ‘Nul op de Meter’. Het gaat dus om een zeer energiezuinig complex dat in principe evenveel energie opwekt als gebruikt. Dit is het resultaat van een aantal slimme toepassingen, zoals driedubbel glas, zonnepanelen, een lagetemperatuur-verwarming (LTV), optimale isolatie van de schil en ventilatie door middel van een gebalanceerd warmteterugwinningsysteem. De woningen hebben hierdoor allemaal energielabel A+++, waarbij sommige appartementen zelfs een EnergieIndex lager dan -0,30 hebben.

Zelfbeheer door huurders
De nieuwe bewoners van het complex gaan grotendeels zelf beslissen hoe de directe omgeving van hun woning eruit ziet en gebruikt wordt. Ze vormen wooncoöperatie BloM, die de verantwoordelijkheid krijgt voor woningtoewijzing, een deel van het onderhoud, beheer van gemeenschappelijke ruimtes en tuin. Ze kunnen bijvoorbeeld zelf bepalen of ze het beheer van het complex uitbesteden of dat ze dit beheer zelf uitvoeren om geld te besparen. De verwachting is dat deze unieke vorm van zelfbeheer in een ‘vereniging van huurders’ leidt tot meer woongenot voor de huurders en efficiënter beheer van het wooncomplex.