Sociale huurwoningen voor starters in Alphen aan den Rijn

| Door IVVD

Alphen aan den Rijn is 44 sociale huurwoningen rijker. In deze tijd van woningnood heeft Van der Zwan Vastgoed het leegstaande kantoor aan de Laan der Continenten gekocht en samen met projectontwikkelaar Duqer getransformeerd tot leuke kleine appartementen. Het oude Rabobank-pand heeft zo een goede bestemming gekregen. Van der Zwan Vastgoed doet de eerste verhuur van de appartementen. Woonforte neemt de woningen daarna over.

Transformatie
Van der Zwan Vastgoed transformeerde het leegstaande kantoorgebouw in tweekamerwoningen en eenkamerstudio’s. Iedere woning heeft een eigen keuken, badkamer en toilet en een balkon. Het gebouw heeft een ideale ligging; dicht bij het station en het centrum van Alphen aan den Rijn. De woningen zijn ideaal voor starters op de woningmarkt.

Oplossen maatschappelijke problemen
Van der Zwan Vastgoed kocht vorig jaar het leegstaande pand om het te verbouwen tot woningen. “In deze tijd van woningnood vonden we dat we iets moesten doen”, zegt Henk van der Zwan. “Dit kantoorpand stond al lang leeg. Transformeren is duur en niet rendabel. Maar doordat de overheid transformaties van kantoren steunt met een fiscaal voordeel, konden wij hier toch 44 mooie appartementen maken. Zo hebben we een kleine bijdrage geleverd aan het oplossen van twee maatschappelijke problemen, leegstand van kantoren en krapte op de woningmarkt.”

Verhuur
De verhuur van de woningen start 20 maart. Van de 44 woningen gaan 29 woningen naar bewoners van De Jozef die kunnen doorstromen naar een tweekamerwoning. Zij maken plaats voor andere spoedzoekers die op die manier zonder inschrijftijd weer snel woonruimte in De Jozef vinden. De overige woningen in Laan der Continenten gaan naar jonge starters op de woningmarkt en gescheiden ouders die met spoed een woning zoeken. Zij kunnen reageren zonder registratienummer als woningzoekenden.

Woonforte
Woonforte en Van der Zwan Vastgoed hebben afspraken gemaakt over de doelgroepen voor de eerste verhuur. Van der Zwan doet de eerste verhuur omdat dit nodig is om in aanmerking te komen voor het fiscale voordeel. Bouwen en transformeren is de hoofdtaak van de projectontwikkelaar. Zodra de eerste huurders in het nieuwe gebouw wonen, neemt Woonforte het beheer van het gebouw over.