COLUMN REINIER VAN DEN BERG
Soms zie ik werkelijk door de bomen het bos niet meer. Neem nou de ontwikkelingen in bijvoorbeeld de energiewereld, die elkaar in ijltempo opvolgen. Tegenwoordig is vooral energieopslag booming. Want schone energie opwekken met behulp van solar en wind, dat kunnen we wel. De stroomprijzen breken record op record. Laagterecords wel te verstaan. En zo kan het gebeuren dat oliesjeiks hun met olie verdiende miljoenen en miljarden massaal investeren in… jawel, enorme zonneparken. Schitterend.
Systemen voor energieopslag raken in stroomversnelling
Toch kan de duurzame energie de wereld pas echt veroveren als er ook goede, betrouwbare en betaalbare energieopslag-systemen op de markt komen. Gelukkig raken de ontwikkelingen op dit specifieke gebied ook in een stroomversnelling. Bekend zijn technieken om water te gebruiken als middel van energieopslag. Pomp bij een overschot aan energie water naar een bassin op grotere hoogte. En laat dit via een turbine weer leeglopen als er weinig duurzame energie kan worden opgewekt met bijvoorbeeld wind en zon. Een andere start-up test al grote bollen op de bodem van de oceaan, die ook dienen als opslagvat van energie. Weer andere technici gebruiken de methode van power-to-gas. Zo kan met behulp van een overschot aan duurzame energie het broeikasgas CO2 worden omgezet in bijvoorbeeld methaan. Daar kun je op stoken of op rijden. En reken maar dat er zeker ook op het gebied van ‘gewone’ accu’s momenteel heel erg veel gebeurt. Dat is uiteraard erg interessant voor de auto-industrie. Tesla loopt qua techniek nog voorop, maar hoe lang nog? Vrijwel iedere autofabrikant investeert steeds meer geld in elektrisch rijden. En misschien ook wel in rijden op waterstof.
Verduurzamen van een oud gebouw kan lastig zijn
Door de bomen het bos niet meer zien. Dat geldt ook voor de ontwikkelingen in de bouwwereld. Een voorbeeld. Mijn bijna honderd jaar oude woning wil ik graag nog duurzamer maken. Natuurlijk heb ik een paar vanzelfsprekende dingen al gedaan. Dubbelglas, de spouwmuren isoleren, radiatorfolie. Het heeft beslist resultaat, maar de gas-aansluiting kan ik helaas nog lang niet afkoppelen. Dus laatst had ik toch weer een isolatiebedrijf over de vloer. De beste man had ik graag onder de vloer laten kijken. Maar helaas, de kruipruimte is niet toegankelijk zonder het nodige breek- en sloopwerk. Een kleine erfenis van de vorige bewoners.
Voor wie het wil zien, zijn de mogelijkheden onbegrensd
Kort geleden kwam iemand op het gebied van ‘green art’ in de bebouwde omgeving op de koffie. Een heuse specialist als het gaat om gevel- en dakbegroeiing. Maar ook op het gebied van ‘gasloos’ bouwen en wonen. Hij liet me op z’n iPad zien hoe hij zijn muur in de woonkamer had aangepakt. Met leem! Mooi afgepleisterd in wit. En onder de dunne leemlaag een ingenieus superdun verwarmingsspiraal. Draaiend op de paar zonnepanelen op het dak. Bijna rolde ik van m’n stoel. Zou dat echt kunnen? Enfin, dat bedoel ik dus. Bijna niet bij te houden, die ontwikkelingen. Door de bomen het bos niet meer zien, En o ja, over bomen gesproken: de green-art specialist plant ook bomen op gebouwen. Kan uiteraard ook!
___
Reinier van den Berg presenteert meer dan 25 jaar het weer op televisie. Daarnaast is hij specialist op het gebied van klimaatverandering. En weet als geen ander uit de doeken te doen, hoe snel de wereld opwarmt, en waarom dat besef zo belangrijk. Een radicale verandering naar een duurzame samenleving en economie is noodzakelijk. Vanwege zijn betrokkenheid met dit thema, is hij ook actief bij tal van duurzame initiatieven en organisaties.