Specialisten bundelen kennis in eigen Wond Expertise Centrum

| Door Klementine Vis

Ikazia_ziekenhuis_WEC-400x250De meeste wonden genezen vanzelf. Soms kan het gebeuren dat een wond juist groter wordt of gaat infecteren. Waarschijnlijk is er dan een onderliggende oorzaak die eerst moet worden aangepakt voordat er signalen van genezing zichtbaar kunnen zijn. Om tot de juiste aanpak van de wond te komen, bundelen verschillende specialisten uit het Ikazia Ziekenhuis, na een succesvolle opstartfase, vanaf nu hun krachten in het Wond Expertise Centrum van Ikazia.

“Alle wonden die na drie tot vier weken nog geen signalen van genezing vertonen, kunnen al chronisch worden genoemd”, legt chirurg van Well uit. “Chronische wonden hebben een enorme invloed op de kwaliteit van leven van patiënten. Bij het Wond Expertise Centrum (WEC) behandelen we de wond en gaan we op zoek naar de oorzaak van de wond en de factoren die van invloed zijn op genezing. Zo wordt voor iedere patiënt een behandelplan op maat opgesteld.”

In het WEC kunnen patiënten met alle soorten wonden terecht. Denk hierbij aan chirurgische wonden, voetwonden door suikerziekte, oncologische wonden en wonden door een val of ongeval. Van Well: “Welke wondtherapie wordt ingezet, is volledig afhankelijk van het soort wond en de genezing daarvan. Het is belangrijk om een gezonde wondbodem te creëren. Dat bereiken we door het uitvoeren van kleine verrichtingen. We zetten ook medicinale larven in die een stofje uitscheiden dat niet vitaal weefsel in de wond opruimt. In combinatie met de verschillende wondverbandmiddelen zorgt dit voor een betere wondgenezing. Patiënten met voetwonden krijgen soms een tijdelijke speciale schoen of er worden nieuwe schoenen op maat gemaakt ter bescherming van de wond en voorkoming van nieuwe wonden. Onderliggende aandoeningen kunnen ook op diverse manieren worden behandeld, zoals met medicijnen, een operatie of een dotterbehandeling.”

Het behandelteam van het WEC bestaat uit een vaatchirurg, dermatoloog, verpleegkundig specialist, wond verpleegkundige, plastisch chirurg, internist, revalidatiearts, diabetesverpleegkundige, podotherapeut en gipsverbandmeester. Afhankelijk van de oorzaak van de wond of factoren die invloed hebben op genezing, ziet een patiënt één of meerdere specialisten. Dat deze multidisciplinaire aanpak de kans op wondgenezing vergroot, is wetenschappelijk bewezen. Van Well: “Door vanuit verschillende invalshoeken een optimaal behandelplan op te stellen én adviezen te geven ter voorkoming van nieuwe wonden, hopen we de kwaliteit van leven van patiënten met chronische wonden aanzienlijk te vergroten”.

Het WEC werkt vanuit de laatste richtlijnen met betrekking tot wondbehandeling en eventuele onderliggende problematiek. Daarnaast voert het WEC zelf ook wetenschappelijk onderzoek uit met betrekking tot behandelingen voor het bevorderen van de wondgenezing.