Spijkenisse Medisch Centrum stapt over op zonne-energie

| Door IVVD

Er komen maar liefst 1500 zonnepanelen op het dak van Spijkenisse Medisch Centrum (SMC) te liggen. De panelen moeten per jaar 400.000 kilowattuur opbrengen. Daarmee leveren ze een groot deel van de energiebehoefte van SMC.

Het plaatsen van de zonnepanelen is onderdeel van een grote verbouwing binnen het SMC. Een klus waarbij onder meer de afdelingen Oncologie, Urologie en de Kliniek worden aangepakt. Bij de verbouwing staan klimaatbeheersing en duurzaamheid centraal en wordt een groot deel van de materialen hergebruikt. “De daken worden waar nodig gerenoveerd, bestaande materialen zoals kozijnen en deuren worden zoveel mogelijk hergebruikt en alle verlichting wordt vervangen door LED verlichting”, legt bestuurder Paul van der Velden uit.

Dankzij de zonnepanelen wordt straks zo’n 96% procent van het totale stroomverbruik van SMC opgewekt met zonne-energie. Dat levert een besparing op van zo’n € 46.000 per jaar. Spijkenisse Medisch Centrum heeft voor de zonnepanelen de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) ontvangen. “De belangrijkste reden om voor zonne-energie te kiezen is het verminderen van onze CO2-uitstoot”, aldus Van der Velden. “Zo dragen wij ons steentje bij aan een beter milieu.” De werkzaamheden aan het dak zijn al begonnen, het plaatsen van de zonnepanelen begint over een half jaar.