Spijkerbroeken als isolatiemateriaal

| Door IVVD

Tweedejaarsstudenten middenkaderfunctionaris bouw van het Da Vinci College zamelen de komende weken oude spijkerbroeken in. De 22 studenten doen dit in het kader van de landelijke ontwerpwedstrijd SLIMCirculair waarin zij participeren. In opdracht van de gemeente Dordrecht maken de studenten een circulair herbestemmings ontwerp voor de Biesboschhal. Dit is de inzending vanuit Dordrecht aan de ontwerpwedstrijd waarin 16 studententeams uit heel Nederland deelnemen.

Van spijkerbroeken kan circulair isolatiemateriaal gemaakt worden. Een afgedankt kledingstuk is dan geen afval meer, maar vormt een nieuwe grondstof. Het Tilburgse bedrijf VRK zal de ingezamelde spijkerbroeken verwerken tot isolatiemateriaal.

Student Rick (rechts): ‘We hebben zelf kisten getimmerd en deze op meerdere plaatsen in de school geplaatst, zodat studenten en docenten hun oude spijkerbroeken erin kunnen gooien. Ik vind het erg leuk om mee te mogen werken aan dit project. We zijn bezig met een echte opdracht, een bijzonder gebouw dat een nieuwe functie moet krijgen met als grote uitdaging dat zo duurzaam mogelijk te doen. Ik hoop dat we veel spijkerbroeken ophalen.’

Biesboschhal
De Biesboschhal, een voormalig scheepswerf uit 1950, is een gemeentelijk monument. Op dit moment gebruikt DordtYart tijdelijk de hal als expositieruimte. De gemeente Dordrecht zoekt een passende, nieuwe functie voor de loods en heeft de studenten gevraagd een slim en circulair ontwerp te maken. Hierbij moeten hernieuwbare en circulaire materialen gebruikt worden. Mark Boschman van architectenbureau Roos en Ros en Thirza Monster van Cirkelstad begeleiden de groep met het maken van het ontwerp en keuzes.

SLIMCirculair
De ontwerpwedstrijd SLIMCirculair geeft studenten de kans om binnen een (bijna) echte situatie te leren over energieneutraal bouwen. De studenten hebben de afgelopen maanden verschillende masterclasses gevolgd om zo meer kennis op te doen over circulair bouwen en bouwen voor de toekomst. Op 14 juni kiest een jury onder leiding van de Nationale Energiecommissaris, de heer Ruud Koornstra, het beste ontwerp. Ook is er een publieksprijs voor het meest aansprekende ontwerp.