Sporthal in Gilze krijgt groen karakter

| Door Odette Koldewey

In Gilze worden plannen gemaakt voor de duurzame vernieuwbouw van sporthal Achter de Tuintjes. De sporthal moet een open structuur krijgen met een constructie van hout en glas. De omliggende ruimte moet een nadrukkelijk groen karakter krijgen.

Schets van de nieuwe, open aanbouw in hout en glas voor sporthal Achter de Tuintjes in Gilze. © Grosfeld Bekkers Van der Velde Architecten

In de nieuwbouw van de sporthal, naar een ontwerp van architect Jaap Bekkers, komt veel glas. De architect werkt samen met gebruikers, de gemeente en omwonenden aan een definitief ontwerp voor de sporthal en de directe omgeving.
De grote sporthal in het complex wordt gehandhaafd. De bestaande laagbouw en het horecagedeelte verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt compacte nieuwbouw met daarop een tweede laag. Deze aanbouw wordt uitgevoerd in glas en hout. ‘Dat is duurzaam en past bij de ambitie van de gemeente’, stelt Bekkers.

Groene uistraling
Het hele terrein rondom de sporthal krijgt in de nieuwe plannen, die Bekkers in samenwerking met landschapsarchitect Jeroen Marseille opstelde, een groenere uitstraling. Zo moet de oude parkeerplaats plaats maken voor een groen terrein met parkeerruimte voor fietsen en auto’s. De achterzijde van de hal wordt met groen bekleed. Vogels en insecten kunnen hier hun nest maken.
De nieuwe sporthal moet een duurzaam gebouw worden. Op het dak komen zonnepanelen te liggen, het vele glas zorgt voor zonlicht in het gebouw en het groene gebied rondom de sporthal draagt straks bij aan de biodiversiteit in Gilze.

Klimaatadaptief
Het gebied rondom sporthal Achter de Tuintjes moet er na de herinrichting voor zorgen dat regenwater op een natuurlijke manier wordt opgenomen door de bodem. Hiermee kan overlast door hevige regenval worden voorkomen.
Wethouder Aletta van der Veen van Gilze en Rijen is content met de allereerste plannen voor de vernieuwbouw. ‘De schetsen geven aan dat ook in de nieuwe sporthal alle verenigingen een thuis vinden. Ik ben zeer benieuwd naar de reacties van gebruikers en omwonenden’, licht wethouder Aletta van der Veen toe.

Bouw start medio 2021
De komende maanden worden de plannen verder uitgewerkt. Het is de bedoeling dat de renovatie en nieuwbouw van de sporthal medio 2021 start. De bouw gebeurt in fasen, omdat met de verenigingen is afgesproken dat de sporthal tijdens de renovatie en nieuwbouw in gebruik blijft.