Stadion NAC Breda wordt energieneutraal

| Door IVVD

nac bredaHet Rat Verlegh Stadion krijgt duurzame LED-verlichting en 1.900 zonnepanelen op de overkapping. Op deze manier geven de gemeente Breda, de eigenaar van het stadion, en NAC Breda invulling aan de duurzame ambities van Breda om een CO2 neutrale stad te worden. De panelen wekken meer energie op dan nodig voor het dagelijks gebruik van het stadion en verminderen het gebruik van fossiele brandstoffen.

Dit voorjaar daalt het energieverbruik doordat de huidige conventionele verlichting wordt vervangen door LED-verlichting. Breda is een van de speelsteden voor het EK voetbal voor vrouwen. Vier groepswedstrijden en de halve finale worden straks gespeeld in het Rat Verleghstadion onder de nieuwe LED verlichting die voldoet aan de hoge UEFA-eisen voor dergelijke wedstrijden. De lampen worden gemonteerd in de bestaande lichtmasten, waardoor er uiterlijk niets verandert aan het stadion.

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed
De verduurzaming van het stadion is onderdeel van de totale verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. De gemeente investeert in 69 panden in het totaal voor ruim € 18,6 miljoen tot 2025 in energiebesparing en opwekking van duurzame energie. Die investering wordt terugverdiend omdat de kosten voor energie-inkoop verminderen. De gemeente heeft hiervoor ook een SDE (Stimulering Duurzame Energie) subsidie ontvangen om een deel van de kosten te dekken.

Wethouder Paul de Beer van duurzaamheid: “Een CO2 neutrale stad is een verantwoordelijkheid van ons allemaal, gemeente, inwoners, bedrijven en organisaties. De gemeente investeert zelf in duurzaamheid en energiebesparing in onze eigen gebouwen in samenwerking met de gebruikers van deze panden zoals NAC Breda. In het Rat Verlegh stadion kunnen we daarmee echt meters maken.”

Algemeen Directeur Justin Goetzee van NAC Breda: “Natuurlijk dragen wij als NAC graag ons steentje bij aan de ontwikkeling van Breda op het gebied van duurzaamheid. Door een goede samenwerking met de gemeente betekent dat in dit geval dat ons stadion een flinke upgrade krijgt met het oog op de toekomst. Hiermee bespaart NAC op termijn op de energiekosten en het betekent dat het Rat Verlegh Stadion op dit gebied klaar is voor de komende jaren, met onder andere het EK voor vrouwen aankomende zomer. Bovendien past dit goed in de maatschappelijk rol van de club in Breda, die nu nog breder wordt dan de inspanningen van Teamplay@NAC.”