Start bouw appartementencomplex in Almere voor volwassenen met ASS indicatie

| Door IVVD

start-bouw-almere-400x250Donderdag 18 oktober 2018 vierden woningstichting GoedeStede, TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep en de stichting BWA (Begeleid Wonen Autisme) een bijzondere mijlpaal. Op de bouwlocatie van het project 41 appartementen AanMere in Almere Buiten legden wethouder Loes Ypma en enkele toekomstige bewoners gezamenlijk een speciaal gegraveerde eerste steen. In toespraken benadrukten Arjan Deutekom (directeur-bestuurder GoedeStede), John Aleman (voorzitter van Stichting Begeleid Wonen Autisme) en wethouder Ypma, het belang van de ontwikkeling van woninginitiatieven voor huurders met speciale woon- en zorgwensen.

Ontwerp
De appartementen zijn bestemd voor normaal begaafde volwassenen met een ASS indicatie (Autistisme Spectrum Stoornis). Voor de ontwikkeling en realisatie van dit project hebben Koopmans Bouwgroep en GoedeStede een ‘Design & Build-overeenkomst’ getekend. Het grote voordeel van deze contractvorm is dat het proces soepeler en efficiënter verloopt. De werkwijze leidt uiteindelijk tot kostenbesparingen omdat de opdrachtgever hiermee de focus kan leggen op de wensen binnen het project en de aannemer zich kan concentreren op het bouwproces.

Stichting BWA heeft zich ingezet om dit appartementencomplex speciaal voor de doelgroep te realiseren. Het doel van BWA is om (jong)volwassenen met een ASS-diagnose en een normale begaafdheid de mogelijkheid te bieden om met een beetje hulp zelfstandig, als reguliere huurder, te kunnen wonen in een woning en voor zo lang als ze zelf willen. Een eigen voordeur en een eigen brievenbus is de droom voor veel van de bewoners, die vaak al een jarenlange zoektocht naar geschikte woonruimte achter de rug hebben.

Bewoners met autisme
De tweekamerappartementen zijn ontworpen door VDNDP bouwingenieurs bv. Bij de realisatie van het complex is rekening gehouden met enkele specifieke wensen van bewoners met autisme. Er is kritisch gekeken naar het verminderen van prikkels door geluid en trilling en er is gezorgd voor voldoende privacy. Van de 41 oorspronkelijke appartementen worden er 39 verhuurd aan bewoners. Twee appartementen worden samengevoegd tot een gemeenschappelijke ruimte. In juni van dit jaar werd de eerste paal geslagen en voor de zomervakantie van 2019 kunnen de bewoners hun intrek nemen in hun eigen appartement.