Start bouw Biosintrum met Breeam Outstanding label

| Door IVVD

Biosintrum-400x250De eerste schep van het nieuw te bouwen Biosintrum op het Ecomunitypark in Oosterwolde ging vrijdagmiddag de grond in. Directeur van het Ecomunitypark Anne-Jan Zwart, gedeputeerde Sander de Rouwe en burgemeester Harry Oosterman verrichtten de officiële handeling (zie foto). Het kenniscentrum voor Biobased Economy wordt een ontmoetingsplek voor onderwijs, bedrijfsleven en overheid.

Biosintrum eind 2018 open
Het opzienbarende gebouw bestaat straks voor meer dan 80 procent uit biobased materialen. Uniek in Friesland, Nederland en daarbuiten. De opening van het Biosintrum is naar verwachting eind 2018.

De droom van elke architect
Het gebouw is ontworpen door Paul de Ruiter Architects uit Amsterdam, sinds haar start (1994) gespecialiseerd in duurzame architectuur. Paul de Ruiter: ‘Het ontwerpen van een biobased gebouw is de droom van elke architect die duurzaamheid en innovatie hoog in het vaandel heeft staan. Het Biosintrum is ‘the next level’ op het gebied van circulair bouwen en voldoet straks aan de hoogste duurzaamheidseisen (BREEAM Outstanding). De combinatie van voornamelijk biobased materialen en tijdloze architectuur is uniek in de wereld. De niet-alledaagse vorm van het gebouw versterkt de iconische waarde, het ronde hart in het midden nodigt uit tot interactie, samenwerking en kennisdeling. Ooststellingwerf speelt een vooruitstrevende rol in het op de kaart zetten van de BioBased Economy’.

Biosintrum-kenniscentrum1-400breedOnderdeel van ambitieus beleid Ooststellingwerf
In de biobased economy worden alleen natuurlijke grondstoffen gebruikt: verbouwde gewassen en restafval van agrarische activiteiten. Het omarmen van de biobased economy past niet alleen goed bij de huidige maatschappelijke ontwikkeling naar duurzaamheid, maar vooral ook bij het karakter van de gemeente Ooststellingwerf. Een groene en ruime gemeente: de voedzame bodem, de natuur, het bosrijke landschap, de agrarische activiteiten en het actieve en innoverende bedrijfsleven bieden een goede basis voor dit beleid. Biosintrum-kenniscentrum-400breedBovendien biedt het enorme kansen voor lokale bedrijven om ervaring op te doen met biobased ondernemen. Zo kan niet alleen binnen de gemeente, maar straks ook daarbuiten expertise worden ingezet. Zo wordt het Biosintrum gebouwd door een consortium van drie bouwbedrijven uit Ooststellingwerf, die de krachten hebben gebundeld in het nieuwe bedrijf Natuurlijk Bouwen B.V.

Spijkerbroekencampagne
Voor de isolatie van de binnenwanden van het Biosintrum worden oude spijkerbroeken gebruikt. Daarom is de gemeente Ooststellingwerf op 1 december jl. ook gestart met een grote inzamelcampagne. Inwoners van Ooststellingwerf kunnen hun oude spijkerbroeken inleveren in of naast winkels, bedrijfspanden en openbare gebouwen. Daar staan kledingcontainers en boxen gemaakt van gerecycled karton.

De genodigden op vrijdag waren de eersten die hun oude spijkerbroeken inleverden. Alle inzamelpunten zijn te vinden op de website van het Biosintrum.

Kijk hier voor meer informatie over het Biosintrum.

Bron: Nieuwe Ooststellingerwerver
Foto impressie: Paul de Ruiter Architects uit Amsterdam