Stro als isolatiemateriaal bij sporthal

| Door IVVD

stro_isolatieAcht studenten van Avans Hogeschool zijn 25 januari begonnen met het isoleren van sporthal de Roomley in Udenhout. Ze gebruiken daarbij stro als isolatiemateriaal.

Naast Avans werkt de gemeente Tilburg bij deze proef samen met Strobouwvereniging Nederland. Door het isoleren van een deel van de sporthal met stro wordt ervaring opgedaan met het gebruik van biologisch materiaal voor de isolatie van gebouwen. Isoleren met stro is al langer in gebruik voor nieuwe gebouwen, voor bestaande gebouwen is het nieuw.

Proefopstelling
De studenten bouwen een proefopstelling met stro voor een deel van de bestaande gevel van sporthal de Roomley. Er zijn plannen om de sporthal in 2018 volledig met stro te isoleren. Deze activiteiten worden ondersteund vanuit de Europese Unie. Zij steunen initiatieven die zorgen voor verduurzaming en CO2-reductie.

Duurzamer
Wethouder Hans Kokke: “Dit experiment past goed bij de ambitie van de gemeente Tilburg om gemeentelijke gebouwen steeds duurzamer te maken, zowel qua energie als qua gebruik van milieuvriendelijke materialen.”

De studenten van Avans hebben dit experiment in de afgelopen maanden voorbereid met ondersteuning van hun docenten en het Center of Expertise Biobased Economy. Het totale plan wordt ondersteund door de Strobouw Nederland, de expertorganisatie op het gebied van strobouw. De eerste resultaten worden begin april verwacht. Deze worden gebruikt voor het vervolgonderzoek voor de totale verduurzaming van de sporthal in 2018.