Studenten TU Delft wil een “symbiotische” renovatie van portiekwoningen realiseren

| Door IVVD

Vanaf september 2019 werken 34 studenten van TU Delft aan de grote verduurzamingsopgave in Nederland en de rest van Noord-Europa. SUM (Symbiotic Urban Movement) doet namelijk mee aan de Solar Decathlon Europe Competitie dat in 2021 wordt gehouden in Wuppertal (Duitsland).

Ze focussen zich op portiekwoningen, waarbij ze een casestudie in Den Haag nemen. Ze willen hierbij een betaalbare strategie toepassen welke ook toepasbaar is op elk type portiek flat in heel Nederland. In Nederland zijn er 847.000 portiekwoningen, die 11% van de totale woningvoorraad in Nederland vertegenwoordigen.

Door deze typologie aan te pakken, ontstaat er een mogelijkheid om een systeem te creëren dat in heel Nederland kan worden gebruikt en een grote impact heeft op onze maatschappelijke, ecologische voetafdruk. Ook draagt dit ontwerp bij aan de duurzaamheidsopgave om in 2050 energieneutraal te functioneren. Naast de focus op modulariteit, circulariteit en duurzaamheid, kijkt SUM ook naar oplossingen die bijdragen aan de stedelijke en maatschappelijke woonomgeving. Het creëren van een gemeenschap op basis van nieuwe en duurzame gewoontes, waarin een sterke band is tussen buren, is volgens SUM een manier om sterker, efficiënter en effectiever te worden als een gemeenschap.

Het team heeft als ambitie om een gunstige relatie tussen de gebruiker, de gemeenschap en de omgeving te bewerkstelligen door een plan te ontwikkelen voor de duurzame herontwikkeling van naoorlogse wijken.

Kijk voor meer informatie op www.team-sum.com