Succesvol innoveren met Expeditie Gratis Wonen

| Door IVVD

Expeditie_Gratis_Wonen-400x250100 dagen na de start van ‘Expeditie Gratis Wonen’ presenteerden de vier expeditieteams op 15 maart hun waardevolle concepten. ‘Stad van Strax’, ‘Simpel & Functioneel’ en ‘Datahouse’ hebben een substantiële investering ontvangen om van idee naar concrete business te komen. Initiatiefnemers AM, BAM Wonen, Bouwinvest, Eigen Haard en TBI WOONlab laten hiermee zien hoe verbindend en effectief hun gezamenlijke visie is: duurzaam, betaalbaar en comfortabel wonen voor iedereen toegankelijk maken. Nu en in de toekomst.

Rick van den Bos, projectleider Expeditie Gratis Wonen: “De energie die dit traject heeft losgemaakt is geweldig! Uiteraard bij de deelnemers zelf en bij collega’s binnen de moederbedrijven, maar óók bij de partners van buiten de bouw- en vastgoedsector. De afgelopen maanden is ongelooflijk hard aan de concepten en bijbehorende investeringsvoorstellen gewerkt. We vieren het succes, maar staan uiteraard vooral te popelen om met de investeerders achter ons de papieren concepten tot leven te brengen. De echte overwinning is er immers pas als bewoners het in hun portemonnee merken en wonen echt fundamenteel veel goedkoper is geworden!”

Van idee naar realisatie
Vanaf 16 november tot en met 15 maart 2017 zijn vier innovatieteams aan de slag gegaan om richting te geven aan dit gemeenschappelijke doel: betaalbaar en comfortabel wonen toegankelijk maken voor iedereen. En met succes! Drie teams kunnen dankzij de investeringen vanuit de moederbedrijven de komende tijd aan de slag om het concept door te ontwikkelen. Te weten:

  • ‘Datahouse’ is een digitaal platform gericht op het verwaarden van (woon)data voor de bewoner.
  • ‘Stad van Strax’ is gebaseerd op het creëren van een community waar op basis van onder meer gedeeld vervoer, materieel en energie aanzienlijke besparingen worden gerealiseerd. Hoe? Door bijvoorbeeld meer uitgeefbare meters (want geen eigen auto’s) en gedeelde inkoop. Investeerders committeren zich langdurig aan deze wijk door deelname in een juridische entititeit die zich richt op de ontwikkeling, bouw én exploitatie. Partners als Next Urban Moblity, BAM Energy Systems en Space & Matters willen participeren in deze Stad van Strax.
  • ‘Simpel en Functioneel’ ontwikkelt een flexibele woning waarmee het mogelijk is om woonfuncties toe te voegen of op te heffen. De verkoopprijs: € 30.000,-, met behoud van woongeluk. De basis voor deze woning is een Programma voor Bewonersgeluk (PvB) voorheen bekend als Programma van Eisen. De komende periode staat in het teken van diepgaand marktonderzoek. Vervolgens wordt er wereldwijd gezocht naar drie partijen die het PvB in de praktijk kunnen waarmaken. Deze partijen krijgen de kans om in de tweede helft van dit jaar op ‘The Green Village’ in Delft een testwoning te maken.

Expeditie Gratis Wonen blijft graag samenwerken en nodigt innovators, partners, klanten, start-ups, co-makers en vrije geesten uit om handen en voeten te geven aan gratis wonen. Wie mee wil denken over duurzaam, betaalbaar en comfortabel wonen in Nederland kan daarvoor terecht via dit platform.

Expeditie Gratis Wonen is een initiatief van AM, BAM Wonen, Bouwinvest, Eigen Haard en TBI WOONlab om duurzaam, betaalbaar en comfortabel wonen toegankelijk te maken voor iedereen. Nu en in de toekomst.