Succesvolle samenwerking ROC Mondriaan, Bouw MeesterSchilders en woningcorporatie Haag Wonen

| Door IVVD

Er is weer een nieuwe groep van twaalf ‘schilders in opleiding’ gestart met Pimp Your Portiek, een bijzonder samenwerkingsproject dat al enkele jaren succesvol is. ROC Mondriaan zorgt voor studenten, Bouw MeesterSchilders begeleidt de studenten en Haag Wonen zorgt voor portieken, schildersmaterialen en betaling van de leermeesters. De studenten gaan dit keer aan de slag in portieken van Haag Wonen in de Haagse wijk Moerwijk.

Kweekvijver
Eric Zegwaard is de projectleider van de School voor Bouw en Infra van ROC Mondriaan: “Het project leert de studenten niet alleen schilderen. Ze leren ook samenwerken en communiceren met bewoners. En ze leren hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Dat is ontzettend belangrijk. Mijn collega Bies Sewnarain heeft dagelijks contact met de studenten en leermeesters. We zien tijdens het project de betrokkenheid en de motivatie toenemen. Bij de laatste groep heeft een aantal studenten gekozen verder te leren voor het schildersvak. Een mooie kweekvijver voor talent. Dat is met de huidige arbeidsmarkt ook prettig. Ik zie alleen maar voordelen!”

Goed voor de wijk
Haag Wonen vindt het geweldig dat de corporatie ook dit jaar weer portieken kan pimpen. Het is een unieke leerervaring voor de ROC-studenten én het is goed voor de wijk. Els van der Schans, manager Wonen bij Haag Wonen: “Door het schilderen van onze portieken ziet het er weer mooi en netjes uit. En onze ervaring is dat iets wat netjes is, netjes blijft. Onze slogan is ‘welkom thuis’. Dat begint bij je portiekdeur, niet pas bij je voordeur. Een net portiek waar je met trots bezoekers ontvangt heeft een positief effect op de wijk. We merken dat onze bewoners de inzet van de studenten enorm waarderen. En wij natuurlijk ook.”

Waardevol voor schildersvak
“Op dit moment is het lastig om goede schilders te vinden. Het is een vak dat niet voor iedereen is weggelegd. Daarom werken wij heel graag met studenten”, vertelt directeur Wolf Schneider van Bouw MeesterSchilders. “We leren deze studenten het vak in de praktijk. In het begin is dat wennen, maar al snel zie je wie hier talent voor heeft. We hebben voorheen al twee talenten in dienst genomen die we ontdekten in eerdere Pimp Your Portiek projecten. Zij leren het vak verder op school en in de praktijk zijn ze bij ons aan de slag. Ik ben erg benieuwd naar deze nieuwe groep. Wij staan te popelen om ze de fijne kneepjes van het vak te leren!”

Pimp Your Portiek loopt door tot juni
De twaalf studenten werken tot juni aan het schilderen van portieken van Haag Wonen. Tussendoor evalueren de samenwerkende organisaties het project met de studenten. Ze starten in Moerwijk. Waarschijnlijk zijn ze daar in maart mee klaar. Haag Wonen kiest nog een nieuwe locatie voor de laatste drie maanden.