Techniek en traditie hand in hand in vernieuwde stadhuis Hengelo

| Door Odette Koldewey

Het vernieuwde stadhuis van Hengelo is onlangs geopend. Het rijksmonument uit 1961, ontworpen door architect J.F. Berghoef is gerenoveerd en uitgebreid met een nieuw stadskantoor. Duurzaamheid speelde een belangrijke rol bij de vernieuwbouw.

Het monumentale stadhuis in Hengelo is een van de weinige behouden gebouwen uit de wederopbouwperiode in Hengelo. De architectenbureaus die verantwoordelijk waren voor de nieuwbouw en renovatie, EGM architecten en HVE Architecten in samenwerking met BERNS architectuur, hebben de bestaande structuur van het stadhuis maximaal behouden en, waar noodzakelijk, versterkt met enkele krachtige ingrepen. De stadshal heeft hierdoor zijn oude functie als levendig centraal middelpunt terug en wordt nog meer een plek voor evenementen en bijeenkomsten, naar het oorspronkelijke idee van Berghoef.

Duurzaam en flexibel
Bij de renovatie en nieuwbouw is flink ingezet op duurzaamheid. Zo zijn diverse materialen hergebruikt, hebben nieuwe materialen een lage milieubelasting en is het complex voorzien van zonnepanelen en duurzame installaties. Het binnenklimaat van het stadskantoor wordt geregeld via plafondverwarming en -koeling, terwijl betonkernactivering ervoor zorgt dat de vloer warmte en kou kan bufferen. Alle maatregelen samen besparende gemeente ruim een half miljoen euro op de jaarlijkse energierekening, meldt EGM. Het casco van het nieuwe stadskantoor is bovendien geschikt voor veranderend gebruik in de toekomst als zelfstandig kantoorgebouw of appartementencomplex.

Hergebruik materialen
Het vaste meubilair van het vernieuwde stadhuis – de ontvangstbalies, de pantry’s en displaykasten – is ontworpen met speciale Hengelose houtverbindingen waarmee ze de-en remontabel zijn. Er is in totaal 400 vierkante meter aan gemelamineerd plaatmateriaal uit de oorspronkelijke huisvesting hergebruikt in nieuwe kasten en flexibele tussenwanden. Deze zijn bekleed met PET-vilt: akoestisch platen gemaakt van gerecyclede PET-flessen.
Nieuwe materialen zijn cradle-to-cradle en hebben een lage milieubelasting. Zo is er FSC-gecertificeerd inlands eiken en snelgroeiend Nederlands populierenhout gebruikt.

Open karakter
De vernieuwbouw heeft ruim twee jaar geduurd. Het rijksmonument in het hart van Hengelo heeft na de renovatie weer een open karakter, dat versterkt wordt door de centrale stadshal. Naast het stadhuis ligt de nieuwbouw met een dynamisch karakter en sfeervolle werkruimtes. Het nieuwe stadskantoor omvat ongeveer 8.000 vierkante meter kantoorruimte en 900 vierkante meter publieksruimte. Ambtenaren hebben hier voortaan geen vast, vertrouwd bureau meer, maar een flexplek. Ook de wethouders hebben in het nieuwe stadskantoor flexplekken.