‘The patient will see you now’

| Door IVVD

Wim Fieggen, directeur IVVD – Decennialang wordt er gesproken over de informatiemaatschappij als de opvolger van de industriële samenleving. Niemand twijfelt eraan dat wij nu in deze maatschappij leven, maar dat de ontwikkeling ineens heel hard gaat, is voor velen toch een verrassing.

Decennialang wordt er gesproken over de informatiemaatschappij als de opvolger van de industriële samenleving. Niemand twijfelt eraan dat wij nu in deze maatschappij leven, maar dat de ontwikkeling ineens heel hard gaat, is voor velen toch een verrassing.

Wet van Moore
Echt verbaasd daarover hoeven wij echter niet te zijn. Was het niet Gordon Moore die in 1965 voorspelde dat de computerchip elk jaar in capaciteit zou verdubbelen? Na tien jaar bleek zijn voorspelling te kloppen en paste hij zijn voorspelling aan. Niet elk jaar, maar elke twee jaar zouden chips in capaciteit verdubbelen, tegen vergelijkbare kosten en op hetzelfde oppervlak. Deze voorspelling blijkt nog steeds te kloppen. De chipindustrie hanteert Moore’s voorspelling nu als roadmap. Elke twee jaar moet de capaciteit verdubbelen om concurrerend te blijven. Hiermee is de verdubbeling de standaard geworden voor ontwikkeling van computerchips. Dat betekent dat wij nu ruim vijftig jaar later in een tijd van ongelofelijke versnelling in informatieverwerking terecht zijn gekomen.

Wim Fieggen is directeur IVVD met een professionele achtergrond van vele jaren in vastgoedsturing en duurzaamheid bij vastgoedfondsen.
Wim Fieggen is directeur IVVD met een professionele achtergrond van vele jaren in vastgoedsturing en duurzaamheid bij vastgoedfondsen.

Schaakspellegende
Doet mij denken aan een beroemde legende. Een wijze uit India vond ongeveer 1500 jaar geleden het schaakspel uit. Hij leerde de koning het spel. Deze was zo enthousiast dat hij de wijze een beloning gaf die hij zelf mocht uitkiezen. De man vroeg de koning om 1 rijstkorrel op het eerste veld van het schaakveld, 2 korrels op het tweede veld, 4 korrels op het derde, 8 korrels op het vierde enz. Steeds het dubbele aantal rijstkorrels van het vorige veld, totdat alle velden gevuld waren. Dat leek de koning een bescheiden vergoeding, maar dat pakte anders uit. Door de herhaalde verdubbeling zou voor het laatste vakje op het schaakbord vele malen meer dan de hele wereldproductie aan rijst nodig zijn. Spiegel dat naar computerchips, dan betekent dat elke verdubbeling in de capaciteit nu een enorme versnelling in informatieverwerking inhoudt. Eigenlijk logisch dat de term Big Data de laatste jaren vleugels heeft gekregen.

‘The patient will see you now’
In dit licht moet ook het boekje The patient will see you now van Eric Topol uit 2015 gezien worden. De enorme versnelling in informatieverwerking betekent dat enerzijds de patiënt veel beter geïnformeerd raakt, maar ook dat diagnoses steeds beter door computers gedaan kunnen worden. De capaciteit tot efficiënte informatieverwerking zal vele malen die van de mens overtreffen. Het lijkt daarom ook niet zo raar te veronderstellen dat de patiënt van vandaag en morgen steeds meer z’n eigen gezondheid controleert en de diagnose vanuit de eigen huisomgeving zal gaan stellen. De patiënt wordt zo minder afhankelijk van de arts en de arts wordt meer afhankelijk van de patiënt. Deze kiest namelijk de beste behandelend arts die beschikbaar is. De rollen draaien om.

Wat nu met zorgvastgoed?
De informatiemaatschappij van vandaag ziet snelle verandering op technologisch, economisch, beroeps-, ruimtelijk en cultureel gebied. Op vele fronten worden bestaande processen op hun kop gezet, ook wel aangeduid met disruptie. Medische kosten zitten in zorgvastgoed, tijd, mensen, medische technologie en medicijnen. Alles wordt op zijn kop gezet. Zorgvastgoed waar de patiënt zich niet thuis voelt, waar de patiënt niet op zijn wenken bediend kan worden, is verleden tijd.

Deze column staat ook in Vastgoedsturing nummer 4.