TNO wil batterijtechnologie met speciaal lab van boost voorzien   

| Door Melissa van Houwelingen

De batterij is in Europa duidelijk aan een opmars bezig. Het geïnstalleerd vermogen zal tot 2030 met een factor 6 toenemen, blijkt uit onderzoek. 

De energieopslagmarkt is booming. Het afgelopen jaar heeft Europa 10 gigawatt vermogen aan batterijen verwelkomd. Dat vermogen zal de komende jaren exponentieel toenemen. Nederlands wordt daarbij een van de top 5-markten, zo blijkt uit de European Market Monitor on Energy Storage. Zowel stimuleringsregelingen als de verbeterde marktomstandigheden zijn volgens de onderzoekers de drijvende kracht achter de veel hoger dan verwachte groei.  

Sneller en veiliger
In Nederland zijn veel bedrijven bezig met nieuwe batterijtechnologie. Belangrijk, want het effectief opslaan van elektrische energie is essentieel voor de energietransitie. Volgens TNO komen de grenzen van de huidige batterijtechnologie echter in zicht. En dat terwijl in het kader van die energietransitie wel steeds meer wordt geëlektrificeerd. Batterijen met meer vermogen, waarmee sneller en veiliger kan worden opgeladen, zullen de komende jaren hard nodig zijn. 

Nederland beschikt over de kennis, expertise en technologieën om een volgende generatie batterijen mogelijk te maken. Dit nieuwe laboratorium helpt startups, ondernemers en gevestigde bedrijven hun ideeën en innovaties te versnellen.

Battery Lab
Om de technologieën voor een volgende opschalingsstap naar massaproductie mogelijk te maken opende TNO op 13 mei jl. het Battery Lab in Eindhoven. Hier onderzoeken, ontwikkelen en testen experts van TNO samen met bedrijven volgende generaties batterijtechnologie. In het lab kunnen experts van TNO en bedrijven gebruik maken van meetapparatuur, werkstations, en middelen om de levensduur, energiedichtheid en veiligheid van de batterijen te verbeteren. 

Volgens André Schilt, Program Manager Next Generation Battery Technology at TNO, kunnen er met de opening van het nieuwe lab mooie stappen worden in de ontwikkeling van nieuwe batterij-technologieën. ‘Nederland beschikt over de kennis, expertise en technologieën om een volgende generatie batterijen mogelijk te maken. Dit nieuwe laboratorium helpt startups, ondernemers en gevestigde bedrijven hun ideeën en innovaties te versnellen.’ 

Goede faciliteitenOm de energietransitie succesvol te laten verlopen, is volgens Schilt een volgende generatie batterijen nodig met een grotere energiedichtheid en met meer vermogen. ‘In Nederland zijn veel bedrijven bezig met nieuwe batterijtechnologie, maar dat start met een materiaal of onderdeel van de batterijcel. Ze hebben vaak niet de faciliteiten om die materialen en onderdelen te integreren in een passend celontwerp. De faciliteiten van ons lab bieden de kans om daadwerkelijk batterijcellen te maken en te testen.

 

Nieuwe materialen kunnen dan in verschillende cel ontwerpen worden geïntegreerd en geoptimaliseerd.’ 

TNO heeft de afgelopen drie jaar, met financiële ondersteuning van het ministerie van EZK en de Provincie Noord-Brabant, hard gewerkt aan de realisatie van het lab. Het beschikt naast diverse geavanceerde meetapparatuur en werkstations met chemisch inerte atmosfeer (gloveboxes) ook over instrumenten voor het aanbrengen van beschermende nano lagen (belangrijk voor de levensduur), vergroten van de energiedichtheid (3D structuren) en meer veiligheid (Solid State Electrolyte).