Topsporthal Ede van start

| Door IVVD

sporthal_ede-400x250Topsport, recreatieve sport, onderwijs en paramedische expertise in één duurzaam gebouw. Dat is de topsporthal Ede. De topsporthal vormt vanaf medio 2018 dé ontmoetingsplek van de Kenniscampus Ede. De nieuwe topsporthal komt tot stand dankzij de gemeente Ede, ROC A12/COG en Sportservice Ede. Als alles volgens plan gaat, start de bouw op 4 juni.

Circa 1200 toeschouwers kunnen in de topsporthal genieten van nationale en internationale (top)sportwedstrijden en -evenementen. De faciliteiten zijn uitstekend: een state-of the-art fitnessruimte, dojo en verschillende onderwijsruimten. De topsporthal is het verbindende element van het open sportpark De Hoekelumse Eng, met zeven voetbalvelden, een honkbalveld en een atletiekbaan. Hier komen nog een beachvolleybalveld, stormbaan en hardlooproutes bij. De hal vervangt de oude sporthal De Reehorst en de sporthal van ROC A12. Wethouder Johan Weijland is blij met de toekomstige sporthal: “We krijgen hiermee een mooie voorziening voor meerdere doelgroepen. Studenten van de Kenniscampus Ede, leerlingen van het ROC A12, sportverenigingen en ook de eredivisieclub Vallei Volleybal Prins. Het wordt een mooie centrale ontmoetingsplek op onze Kenniscampus.”

Het beste uit jezelf halen
De nieuwe topsporthal wordt een inspirerende plek, waar je als sporter en student het beste uit jezelf kunt halen. Je kunt er samen sporten, leren, eten en ontspannen. Met de combinatie van paramedische expertise, sport en gezonde voeding zijn alle ingrediënten aanwezig om je lichaam optimaal te laten functioneren. Oftewel: een fantastisch sport- en leerklimaat. Zo past de nieuwe topsporthal naadloos in de gezonde Kenniscampus Ede en de regio FoodValley. Toine Schinkel, lid College van Bestuur van COG: “Je ontwikkelen en het beste uit jezelf halen als student vraagt om een gezonde levensstijl met voldoende beweging. De topsporthal is een aansprekende leeromgeving met moderne faciliteiten die ook bijdraagt aan je sociale ontwikkeling als student.”

Duurzaam
De topsporthal draagt bij aan een duurzaam Ede. De hal is energiezuinig door warmte-koudeopslag en ledverlichting. De energie die nodig is, komt van zonne-energie en het warmtenet Ede. De sporthal wordt gebouwd volgens de principes van circulair bouwen. “De hal blinkt uit door z’n eenvoudige, maar toch fraaie architectuur. Een blikvanger op de campus”, alsdus wethouder Johan Weijland.

Aanpassing budget
Het oorspronkelijke budget voor de topsporthal werd vastgesteld in 2012. Intussen zijn de bouwkosten gestegen door de inflatie en marktomstandigheden. Daarom heeft het college besloten het beschikbare budget 1 miljoen euro te verhogen naar het verwachte prijspeil van 2018.

De gemeenteraad neemt hier nog een besluit over tijdens haar vergadering op 11 mei.