Transformatie voormalig Gak-kantoor aan Stationsplein in Helmond

| Door Odette Koldewey

Aardgasloos

Woonstichting Woonpartners in Helmond heeft een voormalig GAK-kantoor getransformeerd naar 95 huurwoningen. De appartementen zijn geheel gasloos. Bij de transformatie is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande elementen zoals vloeren, wanden en kolommen.

Met het nieuwe appartementencomplex met 54 appartementen en 41 studio’s heeft Helmond een nieuw markant gebouw gekregen waar alle inwoners trots op mogen zijn. De appartementen zijn het neusje van de zalm qua duurzaamheid.

Een infrarood vloerverwarmingsinstallatie in combinatie met een elektrische boiler en een warmte-terugwin-unit zorgt ervoor dat er geen gas meer nodig is om de appartementen te verwarmen. De zonnepanelen voor het dak zorgen voor de teruglevering.

Extra geïsoleerd
Aan de buitenzijde is het gehele pand extra geïsoleerd met dakisolatie, spouwisolatie, HR++ aluminium kozijnen en stucwerk-isolatie. Aan de voorzijde zijn 4,5 meter hoge glazen panelen aangebracht waarop de naam van het gebouw in het Nederlands (HIER) en Engels (HERE) is aangebracht.

De architect heeft ervoor gekozen om zoveel mogelijk bestaande elementen terug te laten komen in het nieuwe pand. Door delen van vloeren en wanden te slopen en op verschillende plekken lichtkoepels te installeren wordt er veel daglicht het gebouw binnengebracht.

Buitenruimtes
Rondom het appartementencomplex zijn verschillende buitenruimtes gerealiseerd voor bewoners. Aan de voorzijde, grenzend aan het Stationsplein, is de buitenruimte voorzien van sta-tafels, bloembakken en een pergola.

Aan het Stationsplein is een hoek van het gebouw open gemaakt, waarbij de betonnen kolom constructie is gehandhaafd en er hangende balkons zijn gerealiseerd. De achterwand is weer voorzien van onderhoudsvriendelijk groen.

Kunstwerk verplaatst
Een kunstwerk dat bij het oude GAK-kantoor aan de voorzijde van het gebouw zat, heeft een nieuwe bestemming gekregen aan de achterzijde van het appartementencomplex.
De transformatie van het voormalige kantoor is tot stand gekomen in bouwteamverband in nauwe samenwerking tussen de architect, de projectleider van Woonpartners en de projectleider en uitvoerder van Groenen Bouw & Onderhoud.