TU-faculteit getransformeerd tot kantoorruimte en woningen

| Door IVVD

TU-faculteit-Kanaalweg1-400x250Na een uitgebreide restauratie functioneert de voormalige TU-faculteit Physica en Electrotechniek aan de Kanaalweg in Delft nu als kantoor voor woningcorporatie DUWO. Daarnaast biedt het gebouw huisvesting aan internationale studenten. DP6 architectuurstudio maakte het ontwerp dat het Rijksmonumentale pand geschikt maakte voor woon- en werkfuncties.

Rijksmonument Kanaalweg 2b is in 1903, naar ontwerp van Jacobus van Lokhorst, gebouwd als laboratorium van de afdeling Physica en Electrotechniek. Karakteristieke elementen, zoals de glas-in-loodramen, de gewelfde plafonds en de ruime verdiepingshoogte bepaalden de sfeer in het gebouw. Door de jaren heen heeft het gebouw echter aanpassingen ondergaan en verkeerde in vervallen staat. Maar onder nieuwe lagen verf, oude vloerbedekking en verlaagde plafonds bleken prachtige neogotische kwaliteiten verborgen te liggen.

Herbestemming
Opdrachtgever DUWO had de droom om het vervallen complex te herontwikkelen tot nieuwe thuishaven van DUWO Delft en een ‘PhD House’ voor promovendi. Aan DP6 architectuurstudio de taak om een realistisch ontwerp te maken dat het gebouw geschikt maakt voor woon- en werkfuncties, rekening houdend met de monumentale status van het gebouw. Projectarchitect Robert Alewijnse (DP6 architectuurstudio): “Het functioneel op de basisbeginselen van Violet le Duc ontworpen gebouw biedt ook in de huidige tijd goede verblijfskwaliteiten.

DP6 maakte een ontwerp voor de herbestemming waarbij de 47 zelfstandige woningen van het PhD House uitzicht hebben over het Schiekanaal. De kantoren van DUWO en een informatiebalie voor internationale studenten zijn grotendeels aan de achterzijde gesitueerd, aan een nieuw plein dat de verschillende omliggende gebouwen met elkaar verbindt. De bestaande, rijk gedecoreerde villawoning die onderdeel is van het complex is tevens herbestemd als kantoorruimte. In het gebouw zijn twee collegezalen, waarvan één in oude luister is hersteld en één is herbestemd als ruimte voor vergaderingen, tentoonstellingen en recepties.

Maximaal behoud exterieur, doelgerichte ingrepen interieur
De aanpak van de herontwikkeling is gericht op maximaal behoud van het exterieur en doelgerichte strategische ingrepen in het interieur. Aan het exterieur is zeer terughoudend ingegrepen om een maximale aansluiting met de historische stedelijke omgeving te behouden. Aan de westgevel zijn drie bestaande ramen naar beneden uitgezaagd om een tweede hoofdentree te creëren voor de publieksingang van DUWO en een latere, voornamelijk niet monumentale uitbreiding aan de zuidkant is verwijderd; de ‘wond’ van deze ingreep is bekleed met cortenstaal.

Voor de restauratie van het interieur is zorgvuldig gekeken naar wat oorspronkelijk en wat later toegevoegd is. Zo is een gedeelte van de binnenwanden in een latere periode geplaatst. Deze konden verwijderd worden waardoor er grotere ruimtes ontstonden en het gebouw ruimtelijker is geworden. Ook zijn de verlaagde plafonds weggehaald zodat de originele troggewelven zichtbaar werden en zijn de originele terrazzo vloeren zichtbaar gemaakt. Op verschillende plekken in het gebouw zijn doorbraken en scheidingen gemaakt, afgewerkt met stalen kozijnen.

Het binnenklimaat is verbeterd door alle binnenramen van de gevelkozijnen te vervangen door geïsoleerde beglazing. Daarnaast is er gekozen voor het zogenaamde BaOpt systeem: door de lichte overdruk zijn voorzetramen voor de glas-in-loodramen overbodig. De woningen zijn uiteindelijk zelfs met een energielabel B gerealiseerd, onder andere door binnen de zeer krappe spouw van de dubbele ramen elektrisch bestuurbare zonwering op te nemen en 175m2 PV-panelen op het platte dak te plaatsen. Projectleider Froukje Zekveld (DP6 architectuurstudio):“Bou wfysische kwaliteiten van het honderd jaar oude gebouw zoals de massa en verdiepingshoogten zijn aangevuld met technische oplossingen uit de 21e eeuw, zodat comfort en duurzaamheid samen gaan met behoud van de monumentale waarden. Door het inrichtingsplan en de beperkte toevoeging aan de gevel is aansluiting gevonden met de historische stedelijke omgeving van Delft.”