Unieke wooncoöperatie realiseert hofje in Almere

| Door Odette Koldewey

Almere is sinds juni een wooncoöperatie rijker, vereniging WoonCoöp De BinnenHaven. De wooncoöperatie gaat in het Stadswerfpark in Almere-Haven een hofje realiseren waar zorg voor elkaar en voor de omgeving centraal staat. Het initiatief komt voor uit de prijsvraag Who Cares uit 2017, waarbij het plan tot de winnaars behoorde.

WoonCoöp De BinnenHaven wil van het Stadswerfpark in Almere-Haven een plek maken waar zelfstandig wonen en gezamenlijkheid hand in hand gaan

Op 18 juni is de vereniging WoonCoöp De BinnenHaven officieel opgericht. De vereniging wil van het Stadswerfpark in Almere-Haven een plek maken waar zelfstandig wonen en gezamenlijkheid hand in hand gaan. Een plek van ontluikende gemeenschapszin tot knoestige vriendschappen, zorgzaamheid zonder bemoeizorg, burenbanden die tegen een stootje kunnen. Een inclusieve plek voor mensen met sociale pit.

Hedendaags, duurzaam hofje
In het verlengde van de prijsvraag van de Rijksbouwmeester ‘Who Cares’ uit 2017 is er volop verder gestudeerd om het prijswinnende plan van bureau SLA in Almere Haven ook daadwerkelijk te gaan realiseren. Het plan voor een hedendaags, duurzaam hofje zal op een coöperatieve vorm door en voor bewoners worden opgezet en uitgewerkt. De gemeente Almere heeft het project omarmd en zet zich met bureau SLA, Dubbel-L buurtontwikkelaars en zorgontwikkelaar Bart Lammers in voor realisering van het project.

Er is volgens bureau SLA gekozen voor model van een wooncoöperatie omdat dit financieel toekomstresistent is: er kan met vastgoed niet gehandeld worden. Als bewoner ben je tot in lengte van dagen verzekerd van een kostendekkende huurprijs. Je bent als bewoner eigenaar van de coöperatie, maar je kunt met de stenen waar je in woont niet handelen. De wooncoöperatie, dus de vereniging van de 90 huishoudens, beslist over onderhoud, huurprijs, inrichting, enzovoort. Het collectief heeft de regie. Nederland heeft nog weinig ervaring met wooncoöperaties, al is de oprichting van een wooncoöperatie sinds 2013 juridisch wel mogelijk.

Collectieve voorzieningen
Het hofje is bedoeld voor mensen die zelf mee willen bepalen hoe hun toekomstige woning en de gemeenschappelijke voorzieningen eruit komen te zien. Er is ruimte voor gezinswoningen, woningen en appartementen voor alleenstaanden, stellen en woongroepen. In het Stadswerfpark wordt ook ruimte vrij gehouden voor een gemeenschappelijke binnentuin en collectieve voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een ‘CareB&B’, een buurtkamer, een klusschuur of andere voorzieningen, die de toekomstige bewoners belangrijk ontwikkelen en beheren.

Het definitieve plan wordt binnenkort in de gemeenteraad besproken, want die moet een en ander nog goedkeuren. Daarna moet het bestemmingsplan nog worden vastgesteld en de woningen gebouwd. In het najaar van 2022 zouden de eerste woningen opgeleverd kunnen worden als alles meezit. Er heeft zich al een flink aantal mensen gemeld om mee te doen met de WoonCoöp en mee te denken bij de verdere planvorming.

Sportpark Skills Garden
In het Stadswerfpark is wel al begonnen met de aanleg van een uniek sportpark, de zogeheten ‘Skills Garden’. Dat is een sport- en speelplek waar verschillende sporten beoefend kunnen worden. Bewoners kunnen op de sportplek onder meer: klimmen, balanceren, gooien, springen en lopen. De Skills Garden in het Stadswerfpark is het eerste sportpark in Europa dat zo wordt ingericht. Het doel is dat alle vormen van bewegen aan bod komen, omdat die bijdragen aan de ontwikkeling van de motoriek van inwoners.