Utrechtse woningcorporaties zorgen voor isolatieoplossingen

| Door IVVD

EWS, Qavity en Isoleren met Nanotechnologie zijn de drie winnende oplossingen van De Isolatie Uitdaging, de innovatiewedstrijd van de Utrechtse woningcorporaties Bo-Ex, Portaal en Mitros. Dat maakte juryvoorzitter Diederik Samsom gisteren tijdens de finale bekend. De winnende ideeën vormen een goede mix van oplossingen voor betere binnenmuur-, buitenmuur- en spouwmuurisolatie. De drie winnaars ontvangen ieder €20.000 aan innovatiegeld. Daarmee kunnen zij hun oplossing testen en verder ontwikkelen in proefwoningen van de corporaties.

De drie winnende oplossingen zijn:

EWS van VolkerWessels NieuwWonen
EWS systeem woonlasten neutraal renoveren. In 1 dag, industrieel te vervaardigen en no-regret. Onze oplossing houdt de woonlasten gelijk en verhoogt het comfort met een lambda-waarde van 0,017 Wm2K. De oplossing heeft een hoge luchtdichtheid en isoleert met minimale opbouwdikte. De oplossing staat toe dat de bestaande kozijnen behouden worden en biedt meerdere afwerk mogelijkheden. Er is geen bouwvergunning noodzakelijk.

Qavity van Qbuilt & Cauberg Huygen
Qavity is hét nieuwe concept voor het na-isoleren van de spouw. Door gebruik te maken van vacuümtechniek in de spouw kunnen we woningen snel en betaalbaar voorzien van hoogwaardige na-isolatie. Deze oplossing van Qbuild en Cauberg Huygen laat de binnenruimte ongemoeid en met minimaal ongemak voor bewoners.

Isoleren met Nanotechnologie van Vesta Chemicals, Barozzi Group en Svenska Aerogel
Isoleren met Nanotechnologie: Het verbeteren van de isolatie van uw huis door middel van pleisters en coatings met nanotechnologie. Dit op een veilige en milieuvriendelijke manier met behoud van de originele constructie. Nanotech inside® zorgt ervoor dat uw huis aangenaam warm is in de winter en koel in de zomer.

Isoleren zonder gedoe van ISO simpel – elk® & Caspar de Haan ontving voorafgaand aan de finale de meeste stemmen en won daarmee de publieksprijs. Zij kregen, evenals Patchwork van CO2LLECTIEF (Hagemans, SW, Talen, Wits), ook € 5.000 om hun oplossing verder te ontwikkelen.

Diederik Samsom, juryvoorzitter van De Isolatie Uitdaging en voorzitter van de klimaattafel ‘Gebouwde omgeving’: “Dit resultaat is hoopgevend, maar wat er hierna gebeurt is allesbepalend. De basis is gelegd, we hebben goede oplossingen gezien waar veel potentie in zit. Zaak is nu dat het niet bij één proefwoning blijft. De 40 inzendingen laten zien hoe belangrijk deze uitdaging is.”

Op zoek naar innovatieve, breed toepasbare oplossingen voor gevelisolatie
De Utrechtse woningcorporaties Bo-Ex, Portaal en Mitros hebben hoge duurzaamheidsambities. De verduurzaming van duizenden sociale huurwoningen begint bij ‘een nieuwe jas’: een innovatie in gevelisolatie die de woningen geschikt maakt voor lagetemperatuurverwarming. Met betere gevelisolatie blijft de energierekening voor meer huurders betaalbaar en worden tienduizenden sociale huurwoningen duurzamer en comfortabeler. De huidige materialen en technieken geven overlast voor bewoners, zijn niet milieuvriendelijk en hebben te hoge kosten. Om hierin een doorbraak te forceren, startten Bo-Ex, Portaal en Mitros begin dit jaar De Isolatie Uitdaging. De vijf finalisten werden gekozen uit veertig inzendingen, waaronder deelnemers uit het buitenland en samenwerkingen tussen verschillende partijen. De drie winnaars gaan de komende tijd in drie proefwoningen aan de slag met de doorontwikkeling van hun concept.

23 sympathisanten van De Isolatie Uitdaging
Naast de drie initiatiefnemers, zijn ook 23 andere woningcorporaties betrokken bij De Isolatie Uitdaging. Zij herkennen het probleem en zijn sympathisant van het initiatief. De winnende oplossingen worden ook in woningen van die corporaties getest en/of toegepast. De sympathisanten vormen samen met de initiatiefnemers een kennisplatform voor andere woningcorporaties. De sympathisanten van De Isolatie Uitdaging zijn: Eigen Haard, de Alliantie, Zayaz, Woonwaard, Staedion, Havensteder, Wold & Waard, Rochdale, Talis, Kleurrijk Wonen, Haag Wonen, Vivare, Tablis Wonen, De Huismeesters, Provides, Jutphaas Wonen, Viveste, GroenWest, De Woningraat, Woonstichting SSW, Heuvelrug Wonen, Vecht en Omstreken en RKWBV Zeist.

De WarmteWissel: Utrechtse uitdaging krijgt Brabantse navolging
Geïnspireerd door De Isolatie Uitdaging, starten acht Brabantse woningcorporaties in september De Warmtewissel: een zoektocht naar een duurzaam alternatief voor de aardgasgestookte cv-ketels. Een nieuw voorbeeld van hoe samenwerking en innovatie steeds meer de standaard worden in de Nederlandse corporatiesector.

Meer informatie over de winnaars van De Isolatie Uitdaging vindt u op: https://www.isolatieuitdaging.nl.