Veel nieuwe sociale woningen bij Station Arnhem-Zuid

| Door IVVD

In Schuytgraaf, pal naast treinstation Arnhem-Zuid, komen ongeveer 400 nieuwe woningen. Zo’n 60 procent daarvan zal sociale woningbouw zijn. De eerste fase van de woningen op het zogenaamde ‘veld 6-11’ worden gerealiseerd door de ontwikkelaars Klok/Van Wanrooij, waarmee de gemeente onlangs een overeenkomst sloot. In die eerste fase gaat het om 151 woningen, waarvan 58 sociale huur.

Bouw start in 2020
De gemeente maakt de grond momenteel bouwrijp. Naar verwachting kan de bouw in 2020 starten. In 2021 worden de eerste woningen dan opgeleverd. De gemeente denkt dat de bouw van alle 400 woningen tot 2024 zal duren. Het college van B&W verwacht in de loop van het jaar het uitgewerkte bestemmingsplan voor veld 6-11 aan de raad te kunnen voorleggen. Veld 6-11 is het gebied (pdf, 2MB) waar tot vorig jaar kunstenaarscollectief KW37 zijn stek had. Vanwege de bouwplannen is KW37 verhuisd naar een locatie in Presikhaaf. Veld 6-11 was tevens het laatste stuk grond dat de gemeente nog in eigendom moest krijgen om de plannen voor Schuytgraaf uit te kunnen voeren.

Duurzaam en betaalbaar
Wethouder Ronald Paping is tevreden over woningbouwplannen. ‘Er is ook in Arnhem een grote vraag naar betaalbare woningen. Door projecten als deze kun je zien dat duurzaam en energiezuinig wonen voor iedereen toegankelijk kan zijn. Duurzaam, comfortabel en betaalbaar.’ Deze wijk verrijst in ‘het centrum van Schuytgraaf’. Naast het trein- en busstation, op steenworp afstand van het nieuwe winkelcentrum met scholen naast de deur. Maar ook met natuur – Meinerswijk en Park Lingezegen – binnen handbereik.

Veel groen
De woningen worden, net als de andere woningen in Schuytgraaf, aangesloten op stadsverwarming en zijn dus al aardgasloos. Daarnaast vraagt de gemeente van de bouwondernemingen extra inspanningen om de nieuw te bouwen woningen duurzaam te maken. In heel Schuytgraaf staan daarom veel extra goed geïsoleerde woningen met zonnepanelen, Als wijk is Schuytgraaf ontworpen als ‘natuurinclusieve wijk’. Dat wil betekent bijvoorbeeld dat er grote groenzones en veel ruimte voor natuurontwikkeling zijn. Ook dit veld 6-11 grenst aan zo’n groene zone.