Hoe kunnen woningcorporaties de doorstroming van senioren bevorderen? Jeffrey Tsang, junior ontwikkelaar van AM, deed er onderzoek naar en ontwikkelde een verhuismodel.
Ouderen verhuizen relatief weinig. Doorstroming van deze doelgroep is noodzakelijk voor een evenwichtigere verdeling op de woningmarkt. Ouderen kunnen doorstromen naar woningen, geschikt om langer thuis te wonen. En starters krijgen zo meer kans op een passende woning. Jeffrey Tsang, junior ontwikkelaar bij AM, studeerde af op dit onderwerp en ontwikkelde een verhuismodel voor senioren om de doorstroming van ouderen te bevorden.
Op de Woningcorporatie Dag van 25 april jl. presenteerde Tsang de voordelen van het werken met dit verhuismodel.
Belangrijkste factoren
Als student van hoogleraar Smart Architectural Technologies Masi Mohammadi was Tsang onder meer betrokken bij het pilotproject Malvalaan in Waalre. Een ‘slimme wijk’ voor senioren ontwikkeld door woningcorporatie Wooninc., zorgorganisatie Oktober, gemeente Waalre en TU/e. Voor zijn afstuderen onderzocht hij de zogenoemde trek- en duwfactoren die een rol spelen bij de mogelijkheden voor doorstroming.
Tsang: ‘De belangrijkste factoren voor senioren om weg te willen uit de huidige woning zijn gezondheid en inkomen, de sociale omgeving en de zorg voor de woning zelf. Er zijn echter niet voldoende geschikte woningen beschikbaar voor doorstroming.’
Om de doorstroming van ouderen te stimuleren is volgens Tsang allereerst een breder aanbod nodig van (zorg)woningen tussen de traditionele eengezinswoning en de intramurale verpleegzorg in. Ook op het gebied van secundaire voorwaarden valt volgens hem veel te winnen, zoals ondersteuning in de bewustwording met goede informatie, hulp bij de verhuizing en het wegnemen van financiële belemmeringen, bijvoorbeeld bij dubbele huur. Ten slotte kan de urgentie van senioren op wachtlijsten worden geprioriteerd, aldus Tsang.
Stadsveteraan
Een goed voorbeeld van een passend woonconcept voor senioren is De Stadsveteraan in het Amsterdamse Amstelkwartier. Een appartementengebouw op maat voor de actieve senior. De Stadsveteraan (de naam komt uit het onderzoek ‘Gelukkig wonen in de stad’ van Heren 5 Architecten) combineert collectief wonen met een flinke dosis zelfstandigheid. ‘145 woningen voor 55-plussers ontwikkeld in coöptatie – 100% sociaal in samenwerking met Woonzorg Nederland.’ Op gebouwniveau wordt beoogd gemeenschappelijke voorzieningen aan te bieden, zoals deelwasmachines in de wasbar, een fietsenstalling, deelauto’s, een gezamenlijke tuin en dakterras en verschillende ontmoetingsruimten waaronder ook een kookstudio.
Flexibiliteit
Op woningniveau is het ruim uitgevoerde sanitair, voor het bieden van zorg op maat, belangrijk. Flexibiliteit is het basisuitgangspunt. In aanbod en in vierkante meters. Bijvoorbeeld de flexibiliteit in tussenwanden, voor een persoonlijke keus. Of met de mogelijkheid om voorzieningen te delen, zoals een gedeelde woonkamer (Friends-woning). Ook het serviceniveau vanuit de voor huurders verplichte beheercoöperatie wordt ‘flexibel’, zegt Tsang. ‘De bewoners kunnen bijvoorbeeld afspreken de tuin samen te onderhouden, maar er zou ook een hovenier kunnen worden ingehuurd.’
De Stadsveteraan is in aanbouw en wordt in 2024 opgeleverd.