Verwacht het onverwachte

| Door IVVD

expect_the_unexpected“Expect the unexpected” is de titel van een onderzoeksrapport dat recent verscheen. Het rapport gaat over de disruptie die veroorzaakt wordt door de opkomst van wind- en zonnenergie. Twee Britse onderzoeksinstituten Grantham Institute en het Carbon Tracker Initiative deden het onderzoek.

Een belangrijke conclusie is dat de olie-industrie en grote energiebedrijven de snelle vooruitgang op het gebied van CO2-reductie systematisch onderschatten. Sterk dalende productiekosten van duurzame energie, maar ook van elektrische auto’s heeft een disruptief effect op de vraag naar fossiele energie.

Het draait in het rapport om dalende productiekosten. Snelle daling van de productiekosten van zonnepanelen, windmolens en batterijen werd de afgelopen jaren al gezien en deze technologieën zullen zich verder ontwikkelen en alleen maar goedkoper worden. De verwachting van de onderzoekers is bovendien dat elektrische auto’s vanaf 2020 goedkoper zullen zijn dan conventionele auto’s.

Volgens de onderzoekers zal vooral de opkomst van elektrische auto’s en de steeds lagere kosten van zonne-energie het energielandschap veranderen. Doorgaande innovatie kan er volgens de onderzoekers zelfs toe leiden dat de nu door hun gebruikte scenario’s over een aantal jaar zelfs een conservatieve onderschatting blijken te zijn.

Volgens de onderzoeker zit de vraag naar kolen, olie en gas wereldwijd dicht bij het hoogtepunt en zal de vraag naar fossiele brandstoffen in 2020 pieken.

De elektriciteitssector en het wegverkeer zijn goed voor ongeveer de helft van het verbruik van fossiele brandstoffen. Groei van het aantal zonnepanelen en elektrische voertuigen zal dus een grote impact hebben op de vraag. Na 2020 kan het hard gaan en zullen fossiele brandstoffen snel terrein verliezen.

The Guardian berichtte afgelopen dinsdag over een ronde tafel over de toekomst van wind- en zonne-energie en algemeen werd door de deelnemers aan de ronde tafel onderschreven dat de kracht van duurzame energie ligt in sterk dalende kosten en dat ook president Trump daar weinig aan zal veranderen.