Voormalig Zuiderziekenhuis wordt hart van nieuwe woonwijk Zuiderhof

| Door IVVD

zuiderhof_rotterdamHet scheelde maar een haartje of het monumentale voormalige Zuiderziekenhuis in Rotterdam was in 2014 gesloopt. Nu wordt dit complex het hart van de nieuwe woonwijk Zuiderhof. Vandaag ging de bouw van de wijk officieel van start.

Zuiderhof wordt een groen opgezette nieuwbouwwijk met 131 grondgebonden, middeldure eengezinswoningen, zowel huur als koop. De ruime woningen krijgen een tuin en een deel kijkt uit op de Valkeniersweide. Bewoners op Zuid die op zoek zijn naar een groter huis kunnen dat nu vinden in hun eigen buurt. Bijzonder is dat de woningen geen cv-ketel krijgen, maar verwarmd worden met restwarmte uit de afvalverbranding. De openingshandeling van wethouder Schneider betreft daarom het aansluiten van het project aan het stadswarmtenet.

Historisch erfgoed
De voormalige ziekenhuisgebouwen vormen het hart van de nieuwe wijk. Dat is best opmerkelijk, want jarenlang zag het er naar uit dat het hele complex gesloopt zou worden. Pas in 2016 viel de definitieve beslissing om het als historisch en cultureel erfgoed te behouden.

De gebouwen krijgen allemaal een nieuwe bestemming. De voormalige paviljoens worden getransformeerd tot dertig stadswoningen. In het hoofdgebouw, het zogenoemde Carré, komen circa tachtig loft-appartementen. En het oude Poortgebouw krijgt een nieuwe bestemming als gymnasium en ruimte voor zzp’ers.

Oplevering
De nieuwbouwwijk moet in het eerste kwartaal van 2018 geheel zijn opgeleverd. De woningen en appartementen in de ziekenhuisgebouwen zullen naar verwachting in de loop van 2018 klaar zijn, het gymnasium in 2019. De verkoop en verhuur van alle woningen moet nog beginnen. Meer informatie: www.hetzuiderhof.nl.