Wageningen heeft duurzaamste universiteit ter wereld

| Door IVVD

Wageningen University and Research (WUR) is nummer 1 op de UI Greenmetric Ranking 2018. Het Indonesische Greenmetric beoordeelt sinds 2010 universiteiten op duurzaamheid.

De ranking is een initiatief van Universitas Indonesia (UI). De universiteit voert jaarlijks een online enquête uit onder honderden andere universiteiten wereldwijd. Zij geven met de nodige bewijslast aan hoe duurzaam hun campus is. Aan de ranking deden vorig jaar 761 universiteiten mee.

6 Nederlandse universiteiten
Net als over 2017 eindigde WUR over 2018 op de eerste plaats. Gemiddeld genomen scoorden ook de overige 5 Nederlandse deelnemers goed. Met een 7e plek eindigde de Rijksuniversiteit Groningen eveneens in de top 10. De Universiteit Leiden werd 24e, de TU Delft 31e, de Radboud Universiteit Nijmegen 111e en Tilburg University 461e.

Energieconvenant
De WUR scoorde op alle onderdelen goed, ook op het gebied van energie. Op de campus staat een installatie voor warmte-koudeopslag (wko) en de elektriciteitsvoorziening is 100% duurzaam.

Om duurzaamheid in het onderwijs door te voeren is het convenant Meerjarenafspraken Energie-efficiëntie (MJA3/MEE). Hieraan doen alle Nederlandse universiteiten mee. RVO.nl begeleidt de uitvoering van het convenant en de monitoring ervan.