Wat doe je als de rente laag staat

| Door Odette Koldewey

COLUMN WIM FIEGGEN
In 1981 werd er een tienjarige staatslening uitgegeven met een rente van 12,75%. Het was de hoogste rente op een staatsobligatie en men dacht dat de rente nog lang hoog zou blijven. Later bleek dit de top te zijn. Vanaf dat moment daalde de rente op een tienjarige staatslening met ups en downs naar 0,29% nu. In een onderzoek werd laatst het verband gelegd tussen de lage rente en de anticonceptiepil. Het geboortecijfer is gedaald, waardoor de samenleving nu vergrijst. De rente staat nu laag omdat er steeds meer gespaard wordt voor (de aanvulling op) het pensioen.

Wim Fieggen is directeur IVVD met een professionele achtergrond van vele jaren in vastgoedsturing en duurzaamheid bij vastgoedfondsen.

En wat doe je nu als de rente laag staat?
Spaargeld brengt bijna niets op, maar heeft voor mij vooral opportuniteitswaarde. Ik kan van een voordeeltje profiteren. Investeren in het zoveelste tweede huisje in het zoveelste vakantiepark voelt voor mij niet goed. Aandelen zijn ook al duur. In feite denk ik: als de rente gaat stijgen, ben ik de eerste die ervan profiteert.
Mijn zoon gaat een huis kopen. Rente laag, huizenprijzen hoog. Wat is dan eigenlijk het voordeel? Geen, maar een huis huren kost nog veel meer. Het is ook een gekke situatie. Op zijn hypotheek profiteert hij van de lagere rente, terwijl de prijs van zijn huis stijgt. Hij betaalt letterlijk en figuurlijk de hoogste prijs.

Wat doet de rijksoverheid?
B.V. Nederland herfinanciert de staatsschuld tegen de lage rente, waardoor de rentelasten dalen. Dat is goed, want wij willen onze kinderen niet opzadelen met hoge kosten op schulden uit het verleden. Via de hypotheekrente aftrek profiteert de overheid ook van de lage rente. De overheid is steeds minder kwijt aan deze aftrek. Wellicht komt er dan toch het moment om die aftrek af te schaffen.

Wat doe je als maatschappelijk organisatie met de lage rente?
Eerst nadenken en ‘wat als’-vragen stellen, lijkt mij. Maatschappelijk organisaties hebben namelijk geen aandeelhouders om risico’s op af te wentelen. Plussen en minnen zijn eigenlijk altijd voor rekening van de samenleving. Besluiten moeten wat mij betreft daarom altijd maatschappelijk verantwoord zijn.

Van maatschappelijk organisaties als woningcorporaties, zorg- en onderwijsinstellingen, maar ook de lokale overheid wordt verwacht dat zij het voortouw nemen bij de verduurzaming van het vastgoed, omdat het hard nodig is. Er zijn veel initiatieven. Technisch en technologisch is er ook veel mogelijk. De opschaling ontbreekt echter nog.
Als er ‘wat als’-vragen gesteld worden, gaat het nog vooral over het klimaat en om investeringen om de CO2-uitstoot fors terug te brengen. En als er ooit een tijd is om dat te doen, dan is het nu. Met de lage rente is opschaling mogelijk. Ik zou alle creativiteit bij maatschappelijk organisaties inzetten om grote investeringen te doen voor het klimaat. Maatschappelijk bijzonder verantwoord.

Ik weet nu ook wat ik met mijn spaargeld ga doen. Niet wachten tot de rente gaat stijgen, maar investeren in mijn huis om mijn CO2-belasting op het milieu fors te verminderen. En die elektrische auto gaat er ook komen.