Wateropslag voorkomt extreem verhitte kunstgrasvelden

| Door IVVD

In de strijd tegen extreme hitte, droogte en regenval in Amsterdam is een eerste succes geboekt. In Amsterdam wordt sinds dit voorjaar onderzocht hoe kunstgrasvelden kunnen worden gekoeld door regenwater op te slaan onder het veld. De temperatuur op gewone kunstgrasvelden kan op hete dagen boven de 60 graden worden, waardoor ze zorgen voor extra opwarming van de stad. In het onderzoek worden de temperatuur en de verdamping van een gewoon kunstgrasveld, een natuurlijk gekoeld kunstgrasveld en een gewoon grasveld vergeleken. De eerste meetresultaten zijn veelbelovend: het gekoelde kunstgrasveld bleef op 25 juni met een temperatuur van 35,9 graden meer dan 26 graden koeler dan het gewone kunstgrasveld.

Daarmee werd het gekoelde kunstgras slechts 1 graad warmer dan gewoon gras. Het gekoelde kunstgras verdampte wel ongeveer de helft minder water dan gewoon gras (3.8 mm versus 7.2 mm), maar veel meer water dan gewoon kunstgras (0.5 mm). Eerder in het voorjaar heeft het gekoelde kunstgras regenwater opgeslagen en weer ingezet voor verdamping en koeling, net als een gewoon grasveld. Dit unieke onderzoek duurt twee jaar en de definitieve resultaten zullen eind volgend jaar bekend worden. Dan zal ook blijken of deze gekoelde kunstgrasvelden op grote schaal kunnen worden aangelegd.

Project CitySports
Sportvelden moeten het hele jaar beschikbaar zijn voor trainingen en wedstrijden. Daarom wordt steeds vaker voor kunstgras gekozen, omdat dat langduriger belast kan worden dan gewoon gras. Maar gewoon gras zorgt voor verkoeling, omdat het regenwater opneemt en ook weer verdampt. Hierdoor blijft het gras en de omgeving koel en wordt er minder regenwater via het riool afgevoerd. Daarom worden de positieve eigenschappen van beide typen sportvelden gecombineerd en wordt onderzocht hoe het technisch werkt, maar ook hoe de speelervaring is van de gebruikers van het veld. In dit project van de Topsector Water en Maritiem (in het Topconsortia Kennis en Innovatie Watertechnologieprogramma) werkt de gemeente samen met Waternet, DutchBlue, Veolia, KWR Water Institute, Drain Products Europe en Marineterrein Amsterdam.

Klimaatadaptatie
De gemeente onderzoekt hoe de stad zo goed mogelijk beschermd kan worden tegen extremer weer als gevolg van het veranderde klimaat. Steden zijn kwetsbaar voor extreme hitte, droogte en regenval. Het kan bij warm weer in de stad wel 6 graden warmer zijn dan daarbuiten omdat steen hitte vasthoudt, maar regenwater kan in bebouwd gebied ook minder goed in de grond wegzakken. Daarom wordt er in verschillende grote projecten ge√ęxperimenteerd met waterbeheer: water wordt opgeslagen op daken, onder wegen, bermen, tramrails en nu ook onder sportvelden. Zo kan regenwater worden opgeslagen om op momenten van hitte en droogte te helpen de stad te verkoelen.