Winnaars challenge bekend: badkamerrenovatie in 1 dag is mogelijk

| Door IVVD

Mitros_challengeDe winnaars van de Mitros Badkamerchallenge zijn vandaag bekend gemaakt. Het zijn: Coen Hagedoorn Onderhoud BV en de combinatie B8U (Hemubo / Rutges Vernieuwt / Smits Vastgoedzorg / ERA Contour). Op 14 maart lieten beide winnaars zien dat het mogelijk is om in één dag een complete badkamer te vernieuwen in een bewoonde sociale huurwoning. Hierdoor kan een huurder ‘s ochtends de ‘badkamersleutel’ aan Mitros geven en 24 uur later weer douchen in zijn nieuwe badkamer. Mitros blijft renovaties in de huizen van haar huurders verbeteren: in het najaar 2017 start de tweede challenge met als thema Geluid & Klimaat.

Eén van de meest ingrijpende onderdelen van een renovatie is de badkamer. Daarom was de gestelde uitdaging: renoveer een badkamer in één dag. Uiteindelijk betekent dit dat elk jaar meer dan duizend mensen een nieuwe badkamer krijgen zonder de huidige overlast door herrie, rommel, stof en zonder dat zij een week zonder bruikbare badkamer zitten.

Innovaties van de finalisten
Juryvoorzitter Marjet Rutten oordeelde positief over alle inzendingen. De jury koos uiteindelijk voor deze twee voorstellen. “Beide winnaars maken de badkamerwanden helemaal klaar in de fabriek, zodat ze eenvoudig en snel in de bestaande badkamer kunnen worden geplaatst. Ook is het goed om te zien dat er weinig overlast voor bewoners is en dat er keuzemogelijkheden voor bewoners mogelijk zijn. Én, heel belangrijk, de badkamers kunnen geplaatst worden in één woning, wanneer het de bewoner uitkomt. Dus niet meer in een project van 100 badkamers tegelijk.”

Deze jury werd enthousiast van productontwikkeling bij alle finalisten, maar vond het ook belangrijk dat de winnende partijen goed snapten hoe het renovatieproces in bewoonde woningen werkt. Dit geeft zekerheid én de mogelijkheid om snel te starten met de nieuwe badkamers. Beide winnaars gaven aan dat er nog veel meer ontwikkeling mogelijk is, dus dat belooft veel voor de toekomst.

Innoveren met behulp van een challenge werkt
Henk Peter Kip, directievoorzitter Mitros, is ook tevreden over deze challenge: “Het is lastig om te veranderen wat je al jarenlang doet. Je schaaft steeds wat bij, maar een doorbraak, een innovatie is ingewikkelder. Daar zochten we hulp bij. Het is goed om te zien dat er zoveel partijen zijn die zeggen dat ze een badkamer in één dag kunnen renoveren en dat ook kunnen laten zien. Toch gebeurt het op dit moment nog niet. Het loont dus om een vraag op een andere manier te stellen. Een challenge bleek een geslaagde manier om een doorbraak te creëren”.

Najaar 2017 start challenge 2: Geluid & Klimaat
Aan het eind van de finale lichtte de directievoorzitter van Mitros een tipje van de sluier op. In het najaar van 2017 start Mitros een tweede challenge. Deze zal gaan over de zoektocht naar innovaties op het gebied van twee problemen waar huurders mee kampen: geluidsoverlast en het binnenklimaat (tocht, vocht, schimmel).

In 3 minuten zien wat de Mitros badkamer challenge inhield? Bekijk hier het filmpje.