Wonen bij September transformeert Kruiskerk in Heerenveen

| Door IVVD

De Kruiskerk in Heerenveen krijgt een nieuwe bestemming. Het monumentale pand aan de Burgemeester Falkenaweg wordt verbouwd tot woonhuis voor ouderen met geheugenproblemen.

Verbouw en nieuwbouw
De Kruiskerk is bijna honderd jaar oud en heeft tot 2012 dienst gedaan als kerk van de Protestantse Wijkgemeente Heerenveen. De afgelopen jaren stond het te koop, in afwachting van een geschikte koper. De verkoop aan September betekent dat de kerk goed behouden blijft. Er komt weer ‘leven’ in. September verbouwt de kerk en bouwt een nieuw gedeelte, zodat het een echt woonhuis is. Zij houden daarbij uiteraard rekening met de monumentale status. Ook vinden ze het belangrijk om te (ver)bouwen in lijn met de bouwstijl van de nabije omgeving. De start van de bouw staat gepland voor de zomer van 2019 en de eerste bewoners kunnen dan een jaar later, in de zomer van 2020, hun intrek nemen.

Onderdeel van de buurt
September wil graag dat de kerk onderdeel blijft van de buurt en de samenleving in Heerenveen. Ze zien een prachtige toekomst voor de kerk als woonhuis voor ouderen met geheugenproblemen op deze plek. Een huis waar liefde, aandacht en betrokkenheid centraal staan. Net als alle woonhuizen van September in Nederland wordt ook dit woonhuis gebouwd op een plaats waar het fijn wonen is. Het heeft op de begane grond gezellige, ruime woonkamers en een open eetkeuken. Daar wordt met elkaar geleefd, gekookt, een spelletje gedaan of bijvoorbeeld de was gevouwen. De ingerichte woonkamers hebben altijd openslaande deuren naar tuin en terras. Gewoon, omdat elk mens het fijn vindt om de vrijheid te hebben om naar buiten te gaan als het lekker weer is. Een warm en huiselijk gevoel.

Een thuisgevoel
De appartementen bij September zijn tussen de 31 en 38 m2 groot en kunnen volledig naar eigen smaak worden afgewerkt en ingericht. Bewoners kunnen hun eigen meubels meenemen, waardoor het appartement herkenbaar is, zo vertrouwd en veilig mogelijk. Zoals thuis. Uiteraard zijn de woonhuizen voorbereid op de oude dag. Maar wel zodanig dat de huiselijkheid niet verloren gaat door onnodige aanpassingen en hulpmiddelen. Wonen bij September kan met een CIZ-indicatie 4 of 5.

Bron: September